Чарівний бісквіт із трьох інгредієнтів - рецепт від королівського кондитера, перевірений століттями

Бісквіт - мабуть, найзнаменитіший продукт із усієї кондитерської випічки, винайденої людством. Бісквітне тісто є основою для більшості тортів. І до того ж, бісквіти йдуть на "ура" і без будь-яких начинок та кремів, передають Патріоти України.

Дивно, однак класичний бісквіт складається лише з трьох інгредієнтів. І його рецепт залишається незмінним вже принаймні протягом шести століть. Причому ця випічка чудово прижилася як у щоденному меню середньовічних мореплавців, так і на вишуканому королівському столі вікторіанської доби.

Трохи "смачної історії"

Згадки про бісквіти, які брали з собою в дорогу британські мореплавці, сягають ще 16 століття. Моряки завантажували свої трюми висушеними бісквітами, які не цвіли і служили їм хлібом під час тривалого й небезпечного плавання, що нерідко тривало по півроку. Цими бісквітами вгамовувала голод уся команда: від юнги до капітана.

Згодом ця, на перший погляд невигадлива, випічка перекочувала на королівський стіл. Якось у 19 столітті придворний кондитер випік свіжий бісквіт і подав його до столу королеви Вікторії. Знаменита королева оцінила смак нового десерту, і з того часу бісквіт міцно увійшов до королівського меню. Бісквіт із джемом подавали королеві та її гостям щоранку. За довгі роки він так і не приївся монаршій особі, незважаючи на те, що до складу випічки входить лише три інгредієнти.

Курячі яйця, пшеничне борошно, цукор плюс вправні руки кондитера

Саме з цих трьох інгредієнтів складається класичний бісквіт. Пропорції у цій випічці такі:

  • Яйця курячі – 4 шт.
  • Борошно пшеничне - 150 г
  • Цукор - 100 г

Здавалося б, що може бути простіше: усе добре перемішати та поставити пекти. Однак при простому перемішуванні замість повітряного, пишного кулінарного шедевра, що тане в роті, ви отримаєте сумний твердий корж, який можна буде їсти хіба що з великого голоду. А справжній повітряний бісквіт вимагає уміння і делікатності.

Рецепт приготування бісквіту

  1. Насамперед, потрібно подбати про форму, в якій він випікатиметься. Її слід застелити пергаментним папером, однак у жодному разі нічим не змащувати, інакше бісквіт не виросте.
  2. Далі потрібно розпалити духовку та розігріти її до 170 градусів. А тим часом, поки духовка розжарюється, займемося тестом.
  3. Насамперед, потрібно дуже акуратно відокремити білки від жовтків.
  4. Далі жовтки розтираємо з половиною цукру так, щоб вони збільшилися в об'ємі.
  5. Після цього приступаємо до найвідповідальнішої частини – збивання білків. Звичайно, ні середньовічні корабельні коки, ні, навіть, королівський кондитер у 19 столітті не мали ані міксера, ані блендера. Вони все робили вручну. Проте нам набагато простіше. Спочатку на повільній швидкості потрібно збити білки до легкої піни. Потім збільшуємо швидкість і по ходу збивання додаємо частинами цукор, що залишився. Збивати все це потрібно до утворення пишної піни і м'яких піків.
  6. Далі третину збитих білків додаємо в яєчно-жовткову суміш та акуратно просіюємо туди борошно. Усе це перемішуємо і перекладаємо до збитих білків, що залишилися. Потім дуже обережно все остаточно перемішуємо лопаткою. Тісто має стати однорідним, але при цьому залишитись повітряно-легким.
  7. Далі цю повітряну суміш перекладаємо у форму для випікання та ставимо в духовку.

Час випічки – приблизно 50 хвилин на помірному вогні. При цьому відкривати духовку під час випікання категорично забороняється – інакше бісквіт осяде від притоку повітря. Приблизно через 50 хвилин (можливо, трохи раніше), обережно прочиніть духовку. На той час бісквіт має вирости і підрум'янитись. Проткніть його зубочисткою. Якщо паличка вийшла суха, значить бісквіт готовий.

Можна вимикати духовку. Після цього залиште в ній бісквіт ще хвилин на 10, щоби він вистоявся. Потім його можна дістати і почекати, доки він повністю охолоне.

Коли бісквіт охолонув, загортаємо його в харчову плівку і даємо відпочити 8-10 годин. Але якщо дуже хочеться його з'їсти вже на цьому етапі, то не катуйте себе. Після десятигодинного перебування у плівці бісквіт дозрів остаточно. Тепер його можна їсти просто як випічку, а можна розрізати на коржі для торта.

Все дуже просто! Як розігріти картопляне пюре, щоб зберегти смак страви

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:12

Досвідчені кухарі не рекомендують готувати картопляне пюре із запасом, оскільки наступного дня його практично неможливо подавати до столу. Смак страви стає зовсім не таким, як одразу ж після приготування. Якщо використовувати мікрохвильову піч, то це о...

Це справді працює! Експерти назвали овоч номер один, який регулює рівень цукру в крові

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:57

Можливо, ви вже неодноразово чули фразу обов’язково з'їжте всю броколі - і це зовсім не дивно. У цій дитячій пораді дійсно закладена частка правди, передають Патріоти України. Броколі відома своїми вражаючими перевагами для здоров’я. Вона не тільки ма...