Чарівний бісквіт із трьох інгредієнтів - рецепт від королівського кондитера, перевірений століттями

Бісквіт - мабуть, найзнаменитіший продукт із усієї кондитерської випічки, винайденої людством. Бісквітне тісто є основою для більшості тортів. І до того ж, бісквіти йдуть на "ура" і без будь-яких начинок та кремів, передають Патріоти України.

Дивно, однак класичний бісквіт складається лише з трьох інгредієнтів. І його рецепт залишається незмінним вже принаймні протягом шести століть. Причому ця випічка чудово прижилася як у щоденному меню середньовічних мореплавців, так і на вишуканому королівському столі вікторіанської доби.

Трохи "смачної історії"

Згадки про бісквіти, які брали з собою в дорогу британські мореплавці, сягають ще 16 століття. Моряки завантажували свої трюми висушеними бісквітами, які не цвіли і служили їм хлібом під час тривалого й небезпечного плавання, що нерідко тривало по півроку. Цими бісквітами вгамовувала голод уся команда: від юнги до капітана.

Згодом ця, на перший погляд невигадлива, випічка перекочувала на королівський стіл. Якось у 19 столітті придворний кондитер випік свіжий бісквіт і подав його до столу королеви Вікторії. Знаменита королева оцінила смак нового десерту, і з того часу бісквіт міцно увійшов до королівського меню. Бісквіт із джемом подавали королеві та її гостям щоранку. За довгі роки він так і не приївся монаршій особі, незважаючи на те, що до складу випічки входить лише три інгредієнти.

Курячі яйця, пшеничне борошно, цукор плюс вправні руки кондитера

Саме з цих трьох інгредієнтів складається класичний бісквіт. Пропорції у цій випічці такі:

  • Яйця курячі – 4 шт.
  • Борошно пшеничне - 150 г
  • Цукор - 100 г

Здавалося б, що може бути простіше: усе добре перемішати та поставити пекти. Однак при простому перемішуванні замість повітряного, пишного кулінарного шедевра, що тане в роті, ви отримаєте сумний твердий корж, який можна буде їсти хіба що з великого голоду. А справжній повітряний бісквіт вимагає уміння і делікатності.

Рецепт приготування бісквіту

  1. Насамперед, потрібно подбати про форму, в якій він випікатиметься. Її слід застелити пергаментним папером, однак у жодному разі нічим не змащувати, інакше бісквіт не виросте.
  2. Далі потрібно розпалити духовку та розігріти її до 170 градусів. А тим часом, поки духовка розжарюється, займемося тестом.
  3. Насамперед, потрібно дуже акуратно відокремити білки від жовтків.
  4. Далі жовтки розтираємо з половиною цукру так, щоб вони збільшилися в об'ємі.
  5. Після цього приступаємо до найвідповідальнішої частини – збивання білків. Звичайно, ні середньовічні корабельні коки, ні, навіть, королівський кондитер у 19 столітті не мали ані міксера, ані блендера. Вони все робили вручну. Проте нам набагато простіше. Спочатку на повільній швидкості потрібно збити білки до легкої піни. Потім збільшуємо швидкість і по ходу збивання додаємо частинами цукор, що залишився. Збивати все це потрібно до утворення пишної піни і м'яких піків.
  6. Далі третину збитих білків додаємо в яєчно-жовткову суміш та акуратно просіюємо туди борошно. Усе це перемішуємо і перекладаємо до збитих білків, що залишилися. Потім дуже обережно все остаточно перемішуємо лопаткою. Тісто має стати однорідним, але при цьому залишитись повітряно-легким.
  7. Далі цю повітряну суміш перекладаємо у форму для випікання та ставимо в духовку.

Час випічки – приблизно 50 хвилин на помірному вогні. При цьому відкривати духовку під час випікання категорично забороняється – інакше бісквіт осяде від притоку повітря. Приблизно через 50 хвилин (можливо, трохи раніше), обережно прочиніть духовку. На той час бісквіт має вирости і підрум'янитись. Проткніть його зубочисткою. Якщо паличка вийшла суха, значить бісквіт готовий.

Можна вимикати духовку. Після цього залиште в ній бісквіт ще хвилин на 10, щоби він вистоявся. Потім його можна дістати і почекати, доки він повністю охолоне.

Коли бісквіт охолонув, загортаємо його в харчову плівку і даємо відпочити 8-10 годин. Але якщо дуже хочеться його з'їсти вже на цьому етапі, то не катуйте себе. Після десятигодинного перебування у плівці бісквіт дозрів остаточно. Тепер його можна їсти просто як випічку, а можна розрізати на коржі для торта.

Господиням на замітку! Скільки часу можна зберігати домашню консервацію

неділя, 23 листопад 2025, 13:05

Обожнюєте хрусткі мариновані помідори, солодке ягідне варення чи домашні соуси, якими хочеться тішити себе взимку? Тоді важливо знати правила безпечного зберігання консервації, аби літні заготовки залишалися смачними та поживними, передають Патріоти Ук...

Кому не можна їсти інжир - лікарі назвали головні протипоказання

неділя, 23 листопад 2025, 12:45

Інжир вважається одним із найкорисніших фруктів — він багатий на клітковину, калій, залізо й антиоксиданти. Його часто додають до дієтичних раціонів, використовують при серцево-судинних захворюваннях і для зміцнення імунітету, передають Патріоти Україн...