Ціни на хліб зростають не щодня, а щогодини. Зростають у ціні й головні складові хліба – борошно та олія. Однак, домашній хліб завжди буде смачнішим і кориснішим, ніж магазинний. Найпростіший рецепт домашнього хліба складається лише з кількох інгредієнтів. Використовуйте житню або пшеничну закваску, і подбайте про те, щоб борошно було цільнозерновим, передають Патріоти України.
Для опари:
Для тіста:
Спочатку готуємо опару. Для опари змішуємо закваску з водою (58 г) та борошном, перемішуємо, накриваємо кришкою або плівкою, і залишаємо при кімнатній температурі на 8-10 годин. Опара повинна вийти досить щільної консистенції.
Разом із замісом опари залийте насіння льону водою (156 г) і залишіть на 8-10 годин для набухання.
Коли опара готова, змішайте в чаші міксера опару, що підійшла, обидва види борошна, воду (180 г) і набряклі насіння разом з усією рідиною, перемішати до змочування борошна і залиште на 20-30 хвилин.
Додайте у тісто мед і сіль і замісити гладке, еластичне тісто. Тісто покладіть у миску, злегка змащену олією.
Накрийте тісто плівкою і залиште бродити 3 години за кімнатної температури (або на ніч у холодильнику).
Коли тісто збільшиться в 1,5-2 рази, викладіть його на робочу поверхню та сформуйте хліб.
Залиште хліб на 2,5 години за кімнатної температури або на ніч (в холоді).
Розігрійте духовку до 250 ° С і прогрійте її щонайменше протягом години. Викладіть хліб на папір для випічки, зробіть надрізи та поставте хліб у духовку.
Випікайте 15 хвилин за такої температури, потім температуру потрібно знизити до 200°С і допікати до готовності хліба. Готовий хліб залиште остигати в духовці.
Гречана крупа - не новинка на українських столах, але багато хто досі не знає, що вона буває різною й що її корисні властивості залежать від способу обробки. Біла чи смажена, у гарнірі чи як начинка - гречка заслуговує на більше місце в нашому раціоні,...
Мільйони людей починають день з кави ще до сніданку. Але чи така звичка дійсно корисна для шлунково-кишкового тракту? Експерти розповідають, коли кава на голодний шлунок . це стимул, а коли - шкода, передають Патріоти України. Кава стимулює вироблення ...