Медове печиво на Миколая: Рецепт обрядових пряників, котрими 19 грудня ласували багато поколінь українських дітлахів

19 грудня на День святого Миколая дітям пекли традиційні солодощі — пряники «миколайчики». Вони могли бути маленькими — за розміром дитячої долоні чи півметровими, як робили у Полтавській області. Про це розповіла етнограф Олена Громова.

«Миколайчики» випікали у найрізноманітніших формах: вершники, коні, панночки, янголята, серця, фігурки Миколая, чобітки, ялинки. Завдяки меду випічка довго зберігалася.

Обрядове медове печиво (пряники) на свято Миколая

  • Яйця — 3 шт.;
  • Мед — 3 ст.
  • Масло — 150 г;
  • Олія — 3 ст. л.;
  • Цукор — 1,5−2 склянки;
  • Молоко — 1 ст. л. молока.
  • Сода — 3 ч. л. гашеним оцтом;
  • Борошно — 4−6 склянок.
Всі інгредієнти, крім борошна та соди змішати, підігріти на водяній бані. У теплу масу додати погашену соду та борошно, щоб тісто було еластичним. Залишити на 2 години на холоді, розкатати до 0,5 см. Вирізати пряники потрібної форми, змастити яйцем, випікати в печі або духовці при 180 градусах. Перед тим, як ставити випікатися, печиво можна прикрасити маком, горіхами, родзинками.

Не робіть помилок! ТОП-9 спецій, які повністю зіпсують смачні котлети

четвер, 9 жовтень 2025, 19:05

Котлети - найкраща страва для святкового столу, а також для обіду та вечері. Готувати їх можна практично з будь-якого м'яса, але саме з курячого буде найсмачніше, а ось спеції можуть як розкрити смак страви, так і зіпсувати їх, передають Патріоти Украї...

"Паста Амосова не вилікує"? Кардіологиня сказала, що насправді підтримує здоров'я серця

четвер, 9 жовтень 2025, 18:37

Дієтичних добавок, які були б по-справжньому корисними для серцево-судинної системи, не існує. Однак маркетинг у цій сфері працює доволі ефективно, спонукаючи людей вживати добавки, які, як обіцяють виробники, знижують ризик виникнення низки захворюван...