Медове печиво на Миколая: Рецепт обрядових пряників, котрими 19 грудня ласували багато поколінь українських дітлахів

19 грудня на День святого Миколая дітям пекли традиційні солодощі — пряники «миколайчики». Вони могли бути маленькими — за розміром дитячої долоні чи півметровими, як робили у Полтавській області. Про це розповіла етнограф Олена Громова.

«Миколайчики» випікали у найрізноманітніших формах: вершники, коні, панночки, янголята, серця, фігурки Миколая, чобітки, ялинки. Завдяки меду випічка довго зберігалася.

Обрядове медове печиво (пряники) на свято Миколая

  • Яйця — 3 шт.;
  • Мед — 3 ст.
  • Масло — 150 г;
  • Олія — 3 ст. л.;
  • Цукор — 1,5−2 склянки;
  • Молоко — 1 ст. л. молока.
  • Сода — 3 ч. л. гашеним оцтом;
  • Борошно — 4−6 склянок.
Всі інгредієнти, крім борошна та соди змішати, підігріти на водяній бані. У теплу масу додати погашену соду та борошно, щоб тісто було еластичним. Залишити на 2 години на холоді, розкатати до 0,5 см. Вирізати пряники потрібної форми, змастити яйцем, випікати в печі або духовці при 180 градусах. Перед тим, як ставити випікатися, печиво можна прикрасити маком, горіхами, родзинками.

ТОП-3 хитрощі допоможуть позбутися неприємного запаху під час смаження риби

п’ятниця, 31 січень 2025, 8:07

Будь-який кулінар знає, що при приготуванні страв з риби на кухні з’являється дуже специфічний запах. Для цього, як правило, використовуються витяжка та провітрювання. Але за допомогою трьох кулінарних секретів можна смажити рибу так, що запах не з’яви...

Як приготувати медовий пиріг на кефірі за 30 хвилин

п’ятниця, 31 січень 2025, 7:07

Якщо у вас є пів години і бажання з’їсти щось солоденьке до чаю, то бюджетний, швидкий та неймовірно смачний рецепт пирога на кефірі з медом вам точно сподобається, передають Патріоти України. . Тісто готується максимум 5 хвилин, а випікається у серед...