
Яловичина – це не тільки стейки та бургери, це перш за все благородне і цінне м'ясо. В Україні приготування ростбіфу ще не здобуло очікуваної популярності, проте багатьом ця страва відома із голлівудських фільмів. Ростбіф є фірмовою національною стравою Англії й має культурне значення для цієї країни. Культ ростбіфа зародився у 17 – 18 столітті, про нього тут написані балади, його подають у найкращих ресторанах, зазначають Патріоти України.
Ростбіф зовсім не вимогливий – це страва, яка складається всього лиш з кількох інгредієнтів. Також у неї дуже простий метод термічної обробки: м'ясо спочатку обсмажують, а потім запікають при помірній температурі.
Рецепт святкового ростбіфа
Час: 12 годин + 1,5 години
Порцій: 4
Інгредієнти:
- 1 кілограм яловичої вирізки;
- 1/2 столової ложки кухонної солі;
- 1/2 столової ложки меленого чорного перцю;
- 1 чайна ложка свіжого нарізаного розмарину;
- 1 чайна ложка часникового порошку.
Для соусу:
- 2 жовтки;
- 3 чайні ложки гірчиці в зернах;
- сік половини лимона;
- 50 мілілітрів оливкової олії;
- сіль, перець до смаку;
- цукор за бажанням.
Приготування:
- Яловичу вирізку слід ретельно промити та промокнути паперовими рушниками.
- Перетягніть м’ясо шпагатом.
- У окремій мисці невеликого розміру змішайте всі спеції.
- Натріть ними м’ясо та залиште маринуватися у холодильнику, бажано на цілу ніч.
- Дістаньте яловичину із холодильника та обжарте її з усіх боків на добре розігрітій пательні. На м’ясі повинна утворитися апетитна скоринка.
- Викладаємо м’ясо в форму для запікання і ставимо у попередньо розігріту до 170 градусів духовку.
- Ростбіф слід випікати 45 – 50 хвилин або поки температура м'яса в самій товстій частині не досягне 57 – 70 градусів за Цельсієм.
- Час приготування варіюється у залежності від бажаного ступеня прожарювання: rare – 57°C, medium rare – 62°C, medium – 70°C.
- Цю страву можна їсти як гарячою, так і охолодженою.
Соус:
- Збиваємо гірчицю з жовтками і лимонним соком, додаємо сіль і перець, за бажанням цукор.
- Поступово вливаємо у соус оливкову олію та не перестаємо помішувати.
- Коли соус загусне, його можна подавати до страви. Смачного!
Господині з досвідом додають цукор у низку не солодких страв. На відміну від солі, перцю чи інших прянощів цукор викликає здивування у багатьох, адже він, на перший погляд, не поєднується зі стравами, де м’ясо, овочі тощо, передають Патріоти України. У...
Відбивні прийнято готувати з якісного шматка свинячого м’яса, щоб страва вийшла смачною та ароматною. Також важливо досягти потрібного рівня соковитості, тому що “гумові” відбивні ніхто не буде їсти, передають Патріоти України. Як правило, переважно го...