
Яловичина – це не тільки стейки та бургери, це перш за все благородне і цінне м'ясо. В Україні приготування ростбіфу ще не здобуло очікуваної популярності, проте багатьом ця страва відома із голлівудських фільмів. Ростбіф є фірмовою національною стравою Англії й має культурне значення для цієї країни. Культ ростбіфа зародився у 17 – 18 столітті, про нього тут написані балади, його подають у найкращих ресторанах, зазначають Патріоти України.
Ростбіф зовсім не вимогливий – це страва, яка складається всього лиш з кількох інгредієнтів. Також у неї дуже простий метод термічної обробки: м'ясо спочатку обсмажують, а потім запікають при помірній температурі.
Рецепт святкового ростбіфа
Час: 12 годин + 1,5 години
Порцій: 4
Інгредієнти:
- 1 кілограм яловичої вирізки;
- 1/2 столової ложки кухонної солі;
- 1/2 столової ложки меленого чорного перцю;
- 1 чайна ложка свіжого нарізаного розмарину;
- 1 чайна ложка часникового порошку.
Для соусу:
- 2 жовтки;
- 3 чайні ложки гірчиці в зернах;
- сік половини лимона;
- 50 мілілітрів оливкової олії;
- сіль, перець до смаку;
- цукор за бажанням.
Приготування:
- Яловичу вирізку слід ретельно промити та промокнути паперовими рушниками.
- Перетягніть м’ясо шпагатом.
- У окремій мисці невеликого розміру змішайте всі спеції.
- Натріть ними м’ясо та залиште маринуватися у холодильнику, бажано на цілу ніч.
- Дістаньте яловичину із холодильника та обжарте її з усіх боків на добре розігрітій пательні. На м’ясі повинна утворитися апетитна скоринка.
- Викладаємо м’ясо в форму для запікання і ставимо у попередньо розігріту до 170 градусів духовку.
- Ростбіф слід випікати 45 – 50 хвилин або поки температура м'яса в самій товстій частині не досягне 57 – 70 градусів за Цельсієм.
- Час приготування варіюється у залежності від бажаного ступеня прожарювання: rare – 57°C, medium rare – 62°C, medium – 70°C.
- Цю страву можна їсти як гарячою, так і охолодженою.
Соус:
- Збиваємо гірчицю з жовтками і лимонним соком, додаємо сіль і перець, за бажанням цукор.
- Поступово вливаємо у соус оливкову олію та не перестаємо помішувати.
- Коли соус загусне, його можна подавати до страви. Смачного!
Гостра їжа не лише додає смаку стравам, а й може впливати на вашу вагу. Дієтологи пояснюють: капсаїцин - активна речовина у перці чилі - запускає процеси, які прискорюють метаболізм та допомагають знижувати апетит, передають Патріоти України. «Капсаїци...
Серце - головний двигун нашого організму, і від того, що ми їмо, напряму залежить його здоров’я. На жаль, багато популярних продуктів, які ми споживаємо щодня, можуть непомітно шкодити судинам і підвищувати ризик серцево-судинних захворювань, передають...