Вегани, вегетаріанці та ті, хто постить чи просто споживає мало м’яса, можуть отримувати достатньо білка з рослинної їжі, якщо вміють правильно обрати та поєднати продукти, передають Патріоти України.
Найбільше білка у бобових, тофу, насінні, горіхах, крупах та овочах. Щоб дізнатися, чому організму потрібен білок та в яких продуктах, окрім м’яса, він міститься, "УП. Життя" поспілкувалася з лікаркою-терапевткою Тетяною Антофійчук.
Білок – це джерело амінокислот, які бувають замінними (ті, які ми вміємо утворювати самі) та незамінними (їх ми маємо споживати з їжею).
Амінокислоти – це "цеглинки" для побудови м’язів. Також з них утворюються білки крові, ферменти, нейромедіатори та деякі гормони.
Білок допомагає відновлювати та будувати тканини організму, забезпечує метаболічні реакції та координує функції організму.
Також протеїни підтримують належний водний баланс. Водночас білки відповідають за імунну систему, транспортують та зберігають поживні речовини та, за потреби, можуть виступати джерелом енергії. Тому на дієті ми втрачаємо не лише жир, але й м’язи.
Для більшості людей достатньо споживати білок у розрахунку 0,6-1 грама білка на кілограм ваги тіла на день. Вегетаріанці та вегани мають більшу потребу в білковій їжі – до 2 грамів/кг ваги. Це тому, що білок рослинного походження містить менше незамінних амінокислот. Тож його слід з’їсти більше, щоб спожити свою норму.
Люди старшого віку також мають їсти більше білка: 1-1,3 грам/кг, щоб запобігти деградації м’язів. Під час вагітності жінкам потрібно близько 70 г білка на день. У більшості випадків це становить 10–35 % від добової норми калорій. Фізично активні люди також потребують більше білка, ніж ті, хто веде сидячий спосіб життя – приблизно 1,3–1,7 грама білка на кілограм ваги тіла на день.
"Білок є ключовим макроелементом для підтримки м’язів, імунітету та загального здоров’я. Вегани та ті, хто дотримується посту, можуть отримувати достатню кількість білка з рослинної їжі, якщо правильно комбінувати продукти", – розповідає лікарка Тетяна Антофійчук.
Експертка пояснює, що такі продукти найкраще їсти для отримання білка:
Містять залізо та клітковину, яка покращує травлення. Також в складі багато повільних вуглеводів, що дають енергію.
Мають повноцінний білок, що містить усі незамінні амінокислоти.
Темпе має більше білка завдяки ферментації.
Багаті корисними жирами Омега-3, магнієм та залізом.
Чіа та льон утворюють гель у шлунку, що покращує травлення.
Містять багато білка і корисних жирів. Також вони є джерелом магнію, важливого для м’язів.
Горіхи достатньо калорійні, тому варто контролювати порції (≈ 30 г/день).
Кіноа містить повний профіль амінокислот.
Крім того, овес та гречка – хороше джерело заліза.
Вони легко засвоюються, містять вітаміни та антиоксиданти і комбінуються з іншими білковими джерелами.
Броколі – 3-4 г білка / 100 г
Шпинат – 2,9 г білка / 100 г
Брюссельська капуста – 3,4 г білка / 100 г
Лікарка Антофійчук пояснює, що рослинний білок часто не містить всіх амінокислот у правильному співвідношенні, тому важливо поєднувати його різні джерела.
Комбінації для отримання повноцінних білків:
Наприклад:
Котлети є дуже поширеною стравою, але не всі кулінари можуть похвалитися тим, що вона завжди виходить ідеальною. Іноді ми несвідомо робимо грубі помилки, через які якість м’ясного продукту стає значно нижчою. Які недоліки призводять до провалу на кухні...
Їсти огірки щодня — загалом корисно, але є кілька нюансів, про які варто знати, передають Патріоти України. Якщо немає індивідуальної непереносимості або медичних протипоказань, огірки можна їсти щодня — це корисний і освіжаючий продукт, який підтримує...