Пергамент чи фольга? Коли і що краще використовувати для запікання

Ми користуємося фольгою або пергаментним папером без розбору щоразу, коли збираємося приготувати щось у духовці або спекти кекси. Насправді важливо пам’ятати, що і для паперу, і для фольги є певні критерії вибору. Сьогодні ми розповімо, що краще використати для запікання, передають Патріоти України.

Як правильно використовувати фольгу

Харчова фольга популярна серед господинь не тільки через те, що вона використовується для запікання, але й тому, що вона дуже допомагає в різних побутових потребах.

Безпосередньо для запікання фольга хороша тим, що вона є безпечною навіть за дуже високих температур. Скорочуючи час приготування продуктів, фольга допомагає зберегти якнайбільше корисних вітамінів та мікроелементів.

Якщо ви хоч раз замислювалися, якою стороною використовувати фольгу, не турбуйтеся: обидві сторони придатні для запікання. Проте глянсова сторона краще утримує тепло, а матова – притягує, тому для запікання зазвичай рекомендують класти фольгу матовим покриттям на лист.

Як правильно використовувати пергаментний папір

Ми використовуємо пергаментний папір, щоб уникнути прилипання та пригорання їжі до посуду під час випікання. Ним дуже зручно викласти будь-яке покриття: від великого листа до форм для кексів.

Використовуючи липке тісто, змащуйте папір для випікання олією або припудрюйте борошном. Однак у більшості випадків цього робити не знадобиться, адже папір розрахований ще й на те, щоб скоротити кількість олії для приготування їжі.

Овочеві страви

Якщо ви вирішили запекти в духовці овочі, вам згодяться і фольга, і пергаментний папір. При більш високих температурах краще фольга, особливо якщо ви любите м’які запечені овочі. А ось любителі хрустких скоринок можуть сміливо використати папір.

Загортаючи овочі у фольгу, забезпечте герметичність та цілісність упаковки: у процесі готування виділиться багато соку, і, якщо він витікає, готове блюдо не буде таким соковитим.

Птиця, м’ясні та рибні страви

Для запікання курки, індички, риби та м’яса використовуйте виключно фольгу. По-перше, вона допоможе підтримувати високу температуру і скоротить час приготування, а по-друге, утримає всі соки та жир, які роблять страву ніжною та соковитою.

Рекомендовано змащувати м’ясо, птицю та рибу олією, перш ніж загортати їх у фольгу, а за 15-20 хвилин до готовності розгортати страву, щоб дати їй підрум’янитися і покритися хрусткою скоринкою.

Випічка

Для випікання десертів підходять і фольга, і пергаментний папір, але тут є нюанси. Фольга, як ми знаємо, краще приймає будь-яку форму, і це дуже важливо, наприклад, для брауні: приготувавши десерт, ви зможете витягнути випічку з формочок, потягнувши за краї фольги, і при цьому ніяк не пошкодите зовнішнього вигляду випічки.

А ось печиво та пироги краще випікати на папері. Справа в тому, що на фользі така ніжна випічка може легко підсохнути і підгоріти, але на пекарському папері все пропечеться рівномірно, не зламавшись і не потріскавшись.

Джерело: ПростоВей

Чому кава з молоком - не просто смачно, а ще й корисно: Вчені розставили крапки над "і"

п’ятниця, 18 липень 2025, 9:45

Чи може улюблений ранковий напій не лише бадьорити, а й допомагати боротися із запаленням в організмі? Дослідження вчених із Копенгагенського університету дає обнадійливу відповідь: поєднання кави з молоком може мати потужний протизапальний ефект, пере...

Рис буде смачнішим, якщо не варити його у воді - ось чим замінити

п’ятниця, 18 липень 2025, 9:12

Рис - один із найпопулярніших гарнірів: доступний, універсальний і швидкий у приготуванні. Але без правильного підходу він часто виходить прісним. Домашня кулінарка Андреа Воган радить просту, але ефективну заміну води - звичайний курячий бульйон, пере...