Ранкова кава знижує ризик серцевих захворювань на 31% і рятує печінку від жирового "переродження", але є нюанс

Лікарі і дієтологи в один голос твердять: якщо хочете отримати максимум користі від кави, пийте її вранці, поки годинник не пробив 12:00. Нове дослідження на 40 000 дорослих показало приголомшливі результати, передають Патріоти України.


Головні відкриття дослідників

  • – 31% менше передчасних смертей від серцево‑судинних хвороб у тих, хто п’є каву між 4:00 і 12:00.
  • – 10% менше смертей від усіх інших причин.
  • Зв’язок з іншими годинами доби відсутній — ключове вікно користі — ранкове.

Користь для печінки

  • – 29% нижчий ризик стеатозу (жирового переродження) і фіброзу печінки.
  • У тих, хто вже має стеатоз, кава гальмує прогресування хвороби.

Як правильно пити каву

  1. До 12:00 — тільки в цей час активуються захисні механізми організму.
  2. Максимум 3 чашки на день, щоб уникнути порушень сну та подразнень шлунка.
  3. Уникайте вечірніх кавових ритуалів, аби не збити циркадний ритм.

«Кава — це справжній еліксир для серця і печінки, але лише якщо вживати її вранці», — говорить д-р Бар­тек Кульчинський, експерт із харчових технологій.

Висновок

Забудьте про післяобідні еспресо: щоб продовжити життя, зміцнити серце і захистити печінку, робіть кавову паузу вранці. Ваше здоров’я кава «докапає» тільки тоді, коли годинник показує до полудня!

Секрет ресторанної курки розкрито: Всього один інгредієнт - і м’ясо тане в роті

неділя, 6 липень 2025, 18:45

Куряча грудка - популярний вибір для здорових та швидких страв. Але часто після приготування вона виходить сухою, жорсткою та несмачною. Проте один простий трюк може змінити все - і ваша курятина буквально танутиме в роті, Патріоти України. Навіть при...

Перестаньте варити рис у воді: Новий метод робить його шалено смачним

неділя, 6 липень 2025, 17:30

Готувати ідеальний рис - справжній виклик навіть для досвідчених господинь. Але експертка розкрила простий трюк, який перетворить "нудну" страву на справжній смаколик, передають Патріоти України. Багато хто стикається з проблемами: рис може бути занадт...