
А чи знали ви, що шурпа справжня — це не суп? Виявляється, що після приготування у вигляді гарячого, її розділяють на першу і другу страву. І цей смак, який неможливо забути, виходить саме завдяки м’ясу. Її називають шедевром середньоазіатської кухні, зазначають Патріоти України.
Та й узбеки приклали руку до того, аби світ отримав цю ситну страву. А ще й корисну. Адже концентрований бульйон з м’яса та овочів — це просто джерело вітамінів, які зберігаються навіть після термообробки продуктів. Для справжньої шурпи підійде тільки баранина та курдючне сало.
І ось решта інгредієнтів
- Зелень (кінза, петрушка, кріп)
- Приправа для шурпи (зіра, кардамон, але ніякого перцю)
Шурпа справжня — рецепт
- Справжню наваристу шурпу можна приготувати тільки в казані або товстостінному посуді. Це обов’язкова вимога. Без такого посуду буде не шурпа, а просто суп з баранини. Отож, в казан налити трохи олії й покласти трохи курдючного сала. Розкалити казан настільки, щоб із сала пішов димок, але при цьому не перемішувати. Сало має вийти, як шкварки — коричневе й підсмажене.
- З готових жирів, що розплавилися, зібрати непотріб допоможе очищена цибулина. Коли вона чорніє — це значить, що олія вже готова для приготування страви. І цибулину, й чипси з сала викинути геть.
- М’ясо баранини добре обсушити, щоб на ньому не було залишків вологи. Бо при контакті з гарячою олією отримаємо фонтан з жирних бризів. Отож, нарізати її шматочками й опустити в киплячу олію. Вже буквально за лічені хвилини на баранині з’явиться обсмажена скориночка. Як тільки підсмажаться, перемішати, й м’ясо пустить сік. Відразу після цього воно почне не смажитися, а тушкуватися. Казан весь час має стояти на великому вогні. І лише через 20 хвилин зменшити вогонь та додати цибулю, нарізану кільцями. Цибулі має бути чимало — не менше, ніж м’яса. А, може, й більше. Тільки після того, як цибуля закладена, накрити казан кришкою.
- За 10 хвилин додати помідори, порізані на четверо. Слідом моркву та пару ложок томатної пасти. Від цих продуктів шурпа стає ще більш соковитою. Далі додати перець, нарізаний великими шматками. Й залити окріп, щоб цю смакоту він покривав пальців на три.
- Посолити, заправити ароматними спеціями й перемішати. Все додавати за смаком — точних пропорцій немає. Варити 5 хвилин на невеликому вогні. Готовність перевіряти за картоплею. В готову шурпу додати подрібнений часник — можна кілька головок, та лаврушку. Настояти шурпу 20 хвилин.
- Це і є шурпа справжня. Вона подається до столу в глибоких мисках або взагалі окремо бульйон та овочі з м’ясом. Кухарі радять посипати її зеленню — особливо підійде кінза. І тоді вийде смак, який неможливо забути. Приємного апетиту!
Приготуйте смачну піцу з листкового тіста. Швидка страва без заморочок за лічені хвилини, передають Патріоти України. Інгредієнти. Приготування. Викладіть тісто на рівну поверхню, щоб розморозилося. Після того розкачайте його до однакової товщини та р...
Не всі господині люблять витрачати свій час на такий важливий етап приготування їжі, як попереднє промивання крупи, передають Патріоти України. На їх думку, крупа і так чиста. До того ж термічна обробка дозволить знищити шкідливі мікроорганізми. Проте ...