Помідори — це не просто соковите доповнення до страв, а справжнє джерело здоров’я. Вони багаті калієм, вітаміном С і антиоксидантами, які підтримують серцево-судинну систему і можуть знижувати ризик розвитку онкологічних захворювань. Склад поживних речовин може трохи відрізнятися залежно від сорту і способу приготування, але користь залишається вражаючою, передають Патріоти України з посиланням на NV.
1. Здорове серце. В одному середньому помідорі майже стільки калію, скільки в банані. Цей мінерал разом із натрієм відіграє важливу роль у підтримці роботи серця і нормалізації артеріального тиску. Особливо корисними для серцево-судинної системи томати є завдяки вмісту лікопіну — антиоксиданту, пов’язаного з нижчим ризиком інфаркту та серцевої смертності.
2. Відновлення після фізичних навантажень. Завдяки поєднанню калію, магнію та води, помідори добре допомагають організму відновитися після тренувань. Магній сприяє скороченню м’язів, а вітамін С бореться із запаленням і прискорює регенерацію тканин.
3. Підтримка когнітивного здоров’я. Дослідження показують: люди, в раціоні яких більше калію і менше натрію, демонструють кращі показники когнітивних функцій. Каротиноїди, такі як лютеїн і зеаксантин (їх особливо багато в приготованих томатах), теж сприяють захисту мозку і можуть знижувати ризик деменції.
4. Профілактика раку простати. Теплова обробка томатів знижує рівень вітаміну С, але посилює засвоюваність лікопіну — одного з найсильніших рослинних антиоксидантів. Він допомагає організму захищатися від окислювального стресу, який провокують вільні радикали. Регулярне вживання томатного соусу, піци та інших страв із томатами пов’язане з нижчим ризиком раку простати. Лікопін також може позитивно впливати на якість сперми.
5. Контроль рівня цукру. Помідори — продукт із низьким глікемічним індексом, а отже, не спричиняють різких стрибків цукру в крові. Завдяки клітковині та речовині нарингенін (антиоксидант, який також міститься в цитрусових), вони потенційно можуть допомагати в профілактиці діабету.
6. Красива шкіра, волосся та нігті. Хлорогенова кислота, що міститься в помідорах, може сприяти синтезу колагену — білка, необхідного для пружної шкіри та міцних нігтів. А вітаміни A і C покращують зовнішній вигляд шкіри і волосся, борючись з ознаками втоми і тьмяності.
Особливість томатів у тому, що їхні антиоксиданти (зокрема лікопін) краще засвоюються після термічної обробки. Тож не варто недооцінювати тушковані, запечені або відварені помідори — вони такі ж цінні, як і свіжі.
Лікарі попереджають: ранкова кава на порожній шлунок може нашкодити здоров’ю. Вживання напою натще здатне спричинити проблеми з травленням, серцево-судинною та нервовою системами. Про це пише Storinka, передають Патріоти України. Чим небезпечна кава бе...
Звичайна дрібка спеції може перетворити вашу чашку кави на справжнє джерело корисних речовин, які позитивно впливають на метаболізм і кишківник. Дві прості добавки для підвищення користі ранкового напою знайдуться майже на кожній кухні. Про це пише Dai...