Справжній суперфуд! ТОП-6 причин, чому варто їсти помідори

Помідори — це не просто соковите доповнення до страв, а справжнє джерело здоров’я. Вони багаті калієм, вітаміном С і антиоксидантами, які підтримують серцево-судинну систему і можуть знижувати ризик розвитку онкологічних захворювань. Склад поживних речовин може трохи відрізнятися залежно від сорту і способу приготування, але користь залишається вражаючою, передають Патріоти України з посиланням на NV.

1. Здорове серце. В одному середньому помідорі майже стільки калію, скільки в банані. Цей мінерал разом із натрієм відіграє важливу роль у підтримці роботи серця і нормалізації артеріального тиску. Особливо корисними для серцево-судинної системи томати є завдяки вмісту лікопіну — антиоксиданту, пов’язаного з нижчим ризиком інфаркту та серцевої смертності.

2. Відновлення після фізичних навантажень. Завдяки поєднанню калію, магнію та води, помідори добре допомагають організму відновитися після тренувань. Магній сприяє скороченню м’язів, а вітамін С бореться із запаленням і прискорює регенерацію тканин.

3. Підтримка когнітивного здоров’я. Дослідження показують: люди, в раціоні яких більше калію і менше натрію, демонструють кращі показники когнітивних функцій. Каротиноїди, такі як лютеїн і зеаксантин (їх особливо багато в приготованих томатах), теж сприяють захисту мозку і можуть знижувати ризик деменції.

4. Профілактика раку простати. Теплова обробка томатів знижує рівень вітаміну С, але посилює засвоюваність лікопіну — одного з найсильніших рослинних антиоксидантів. Він допомагає організму захищатися від окислювального стресу, який провокують вільні радикали. Регулярне вживання томатного соусу, піци та інших страв із томатами пов’язане з нижчим ризиком раку простати. Лікопін також може позитивно впливати на якість сперми.

5. Контроль рівня цукру. Помідори — продукт із низьким глікемічним індексом, а отже, не спричиняють різких стрибків цукру в крові. Завдяки клітковині та речовині нарингенін (антиоксидант, який також міститься в цитрусових), вони потенційно можуть допомагати в профілактиці діабету.

6. Красива шкіра, волосся та нігті. Хлорогенова кислота, що міститься в помідорах, може сприяти синтезу колагену — білка, необхідного для пружної шкіри та міцних нігтів. А вітаміни A і C покращують зовнішній вигляд шкіри і волосся, борючись з ознаками втоми і тьмяності.

Особливість томатів у тому, що їхні антиоксиданти (зокрема лікопін) краще засвоюються після термічної обробки. Тож не варто недооцінювати тушковані, запечені або відварені помідори — вони такі ж цінні, як і свіжі.

Справжній суперфуд! ТОП-6 причин, чому варто їсти помідори

субота, 17 травень 2025, 12:22

Помідори — це не просто соковите доповнення до страв, а справжнє джерело здоров’я. Вони багаті калієм, вітаміном С і антиоксидантами, які підтримують серцево-судинну систему і можуть знижувати ризик розвитку онкологічних захворювань. Склад поживних реч...

Як приготувати ліниві млинці, які розлітаються по тарілках дуже швидко

субота, 17 травень 2025, 12:08

Млинців багато не буває. Це є істина. Скільки не напечеш млинців, тарілка лишається пуста. Млинець за млинцем, з варенням чи сметаною, а може й зі згущеним молоком — це дуже смачно. Пропонуємо вам приготувати улюблену багатьма страву за цим лінивим рец...