Старовинна козацька паска: Безпрограшний варіант на Великдень

Даний рецепт безпрограшний — тісто підіймається обов'язково.

паскаПісля того як Катерина II розігнала Запорізьку Січ, частина козаків перемістилася в Чернігівську губернію. Торкнулося переселення і сім'ї козака Ципка Нестора Петровича. У його роду жінки до Великодня традиційно пекли паски, не лише для дому, а й спеціально для церкви, повідомляють Патріоти України. Нащадки досі зберігають старовинний рецепт, який передавався в роду з покоління в покоління. Рецептура здобної паски з часом практично не зазнала змін. Просто замість закваски тепер застосовують пресовані дріжджі й випікають здобу не в печі, а у сучасних духовках.

Паска козацька

Інгредієнти:

  • 0,5 л молока;
  • 3 склянки цукру;
  • 400 г вершкового масла;
  • 12 жовтків (краще з домашніх яєць з яскравими жовтками);
  • 300 г сметани (жирної, краще домашньої);
  • пачка ваніліну;
  • 200 г пресованих дріжджів (2 пачки по 100 г);
  • близько 2,5 кг пшеничного борошна;
  • родзинки 1, 5 склянки, горіхи.

Спочатку з молока, цукру, дріжджів і 5 ст. ложок борошна готується опара (її можна накрити харчовою плівкою і спостерігати, як суміш почне «вирувати» і «рости»). Паралельно жовтки розтирають з розм'якшеним вершковим маслом (для економного варіанту можна взяти вершкову суміш або спред), додається сметана. Всі рідкі інгредієнти з'єднуються, в цю суміш поступово додається борошно.

Тісто потрібно місити 10−15 хвилин, домагаючись його еластичності й м'якості (намагатися, щоб воно було не туге). Тісто помістити у велику каструлю і накрити рушником. Як тільки тісто підходить, його слід обминати (так робити двічі). У кінці додати родзинки (їх спершу заливають гарячою водою на 5 хвилин, потім трохи обсушують на паперовій серветці), вминаючи в тісто.

Форми (вони можуть бути металеві або керамічні) потрібно змастити вершковим маслом, на третину заповнити тістом і на кілька хвилин залишити на деку (щоб пасочки «підросли»), потім відправити в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 45 хвилин (в залежності від розміру форми).

Даний рецепт безпрограшний — тісто підіймається обов'язково.

Для глазурі:

Потрібно збити 3 білки (додати дрібку солі, щоб легше збивалися), поступово додаючи цукрову пудру (близько 2 склянок), поки глазур не стане пружною і білої.

Прикрасити паску збитими білками та посипати рубаними горіхами.


Щоб не зіпсувати! У якому посуді категорично не можна маринувати шашлик

четвер, 25 квітень 2024, 8:59

Шашлик можна готувати з різного м'яса, але найсмачніше буде зі свинини та курки. Але, дуже важливо пам'ятати, що запорука смачного шашлику - маринад і ще посуд, в якому ви його готуватимете, передають Патріоти України. Кулінарка поділилася в Instagram ...

Доступні всім! Кардіолог назвав фрукти та ягоди, які сприятливо впливають на кров’яний тиск

четвер, 25 квітень 2024, 8:45

Фрукти є цінним джерелом поживних речовин, важливих для здоров’я серця, таких як клітковина, калій і антиоксиданти, передають Патріоти України. Якщо у вас виявлено високий кров’яний тиск, кардіолог Девід Сабгір, доктор медичних наук, радить включати до...