Після того як Катерина II розігнала Запорізьку Січ, частина козаків перемістилася в Чернігівську губернію. Торкнулося переселення і сім'ї козака Ципка Нестора Петровича. У його роду жінки до Великодня традиційно пекли паски, не лише для дому, а й спеціально для церкви, повідомляють Патріоти України. Нащадки досі зберігають старовинний рецепт, який передавався в роду з покоління в покоління. Рецептура здобної паски з часом практично не зазнала змін. Просто замість закваски тепер застосовують пресовані дріжджі й випікають здобу не в печі, а у сучасних духовках.
Інгредієнти:
Спочатку з молока, цукру, дріжджів і 5 ст. ложок борошна готується опара (її можна накрити харчовою плівкою і спостерігати, як суміш почне «вирувати» і «рости»). Паралельно жовтки розтирають з розм'якшеним вершковим маслом (для економного варіанту можна взяти вершкову суміш або спред), додається сметана. Всі рідкі інгредієнти з'єднуються, в цю суміш поступово додається борошно.
Тісто потрібно місити 10−15 хвилин, домагаючись його еластичності й м'якості (намагатися, щоб воно було не туге). Тісто помістити у велику каструлю і накрити рушником. Як тільки тісто підходить, його слід обминати (так робити двічі). У кінці додати родзинки (їх спершу заливають гарячою водою на 5 хвилин, потім трохи обсушують на паперовій серветці), вминаючи в тісто.
Форми (вони можуть бути металеві або керамічні) потрібно змастити вершковим маслом, на третину заповнити тістом і на кілька хвилин залишити на деку (щоб пасочки «підросли»), потім відправити в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 45 хвилин (в залежності від розміру форми).
Даний рецепт безпрограшний — тісто підіймається обов'язково.
Потрібно збити 3 білки (додати дрібку солі, щоб легше збивалися), поступово додаючи цукрову пудру (близько 2 склянок), поки глазур не стане пружною і білої.
Любителі смачненько поїсти певно не відмовляться від соковитої відбивної, передають Патріоти України. Якщо ви засвоїте поради по її приготуванню, то з легкістю справитесь з цією задачею. Як вибрати м’ясо. Звісно, найсмачніші відбивні приготуються зі св...
Можна засолити червону рибу без величезної кількості олії та неприємного присмаку. І найголовніше – дуже швидко, передають Патріоти України. Рибу можна купувати цілу, а можна вже готове філе. Детальніше розповість Вікторія Силка – блогер, технолог рест...