Ці смачні та ароматні хачапурі стануть хітом у вашому меню - рецепт традиційної грузинської страви

Вінницький кухар Іван Мельник спеціалізується на стравах грузинської кухні. Із читачами "Фактів" він поділився своїм фірмовим рецептом хачапурі по-аджарськи, передають Патріоти України.

Для тіста: молоко — 125 мл; вода — 125 мл; сухі дріжджі — 7 г; сіль — 1 ч. ложка; цукор — 2 ч. ложки; олія — 1−2 ст. ложки; яйце — 1 шт.; борошно — приблизно 400 г.

Для начинки: сир сулугуні — 250 г; адигейський сир або фета — 250 г; вершкове масло — 100 г; яйця — 4−5 шт.

Молоко змішуємо з водою, прогріваємо до теплого стану. Всипаємо цукор, дріжджі і розмішуємо. Залишаємо на 10 хв. Вливаємо олію, сіль, додаємо яйце. Поступово підсипаємо просіяне борошно. Тісто має вийти еластичним, м’яким і дуже ніжним.

Коли тісто перестане липнути до долонь, поміщаємо в велику миску, накриваємо рушником і ставимо в тепло на годину. Через зазначений час приминаємо масу і залишаємо в теплі ще хвилин на 30. Натираємо сири крупною стружкою. Для соковитості додаємо розтоплене масло, вимішуємо. При необхідності солимо.

Тісто ділимо на 4−5 рівних частин. Розкачуємо великі тонкі овали. З верхнього і нижнього краю викладаємо невеликі бортики з сирної маси. Звертаємо паралельні сторони трубочками і зводимо їх до центру.

Сирна начинка повинна виявитися всередині сформованих валиків. Скріплюємо краї, надаючи форму човника. Потім розсовуємо пальцями згорнуті краї, наповнюємо сформований «човник» сирним «фаршем». Перекладаємо хачапурі на деко з пергаментом. Бортики можна промазати збитим яйцем або жовтком, збовтаним з ложкою води.

Випікаємо хачапурі по-аджарськи в прогрітій до 200 градусів духовці близько 20−30 хвилин. Потім витягуємо, ложкою злегка розриваємо сирну начинку та вливаємо в кожен «човник» сирий жовток. Борти готових хачапурі змащуємо вершковим маслом, кидаємо по невеликому шматочку масла в начинку.

Все дуже просто! Як за хвилину дізнатись справжня кава чи підробка

вівторок, 9 вересень 2025, 8:44

Смак кави залежить від кількох речей. По-перше, це якість зерен, а по-друге - спосіб заварювання. Знавці стверджують, що не варто при заварюванні кави використовувати крутий окріп, передають Патріоти України. Стосовно якості зерен, меленої чи розчинної...

Помилка може дорого коштувати! Ви псуєте свою ранкову каву цими добавками - ось чому

вівторок, 9 вересень 2025, 8:13

Кава може бути корисною для здоров’я, але лише за умови, що ви не перетворюєте її на "десерт у чашці". Дієтолог Маккензі Берджесс, RDN, нагадує: деякі популярні добавки знижують усі переваги цього напою, передають Патріоти України. Щоб щоденна кава зал...