Відома шеф-кухарка поділилась рецептом борщу, від якого "мліють" іноземці

Український борщ буває різним: з м'ясом, пісний з грибами чи квасолею. Однак обов'язковий інгредієнт – сметана. Борщ – це не просто їжа, а маркер національної ідентичності, зазначають Патріоти України.

Всі готував борщ знають, що цей знаменитий український суп має основний набір продуктів, який обов'язково потрібно покласти до каструлі. Це картопля, буряк, капуста, морква та цибуля.

Борщ у капусті

"Головне в приготуванні, щоб борщ залишався однаковим завжди, доведений до смаку, жодних зайвих сторонніх присмаків, а також зовнішній вигляд", – зауважила шеф-кухарка Віталія Котенко.

Віталія Котенко

Утім, скільки родин – стільки й рецептів борщу. Для того, аби зробити цю страву особливою, у кожної господині є свої секрети. До прикладу, одна готує з кукурудзою та айвою, а інша додає журавлину та гриби.

Водночас у ресторані, де працює Котенко, вже 7 років поспіль в борщ кидають грушу та чорнослив.

Зважаючи на те, що у нас буває багато туристі – це страва №1. Борщ завжди повинен бути в меню. Ми продаємо в день приблизно 40 – 60 літрів,
– запевнила шеф-кухарка.

Спосіб приготування

  • Для того, аби приготувати такий борщ, спершу потрібно відварити насичений бульйон на свинині з грушею та чорносливом.
  • Після того, як м'ясо дійшло до готовності – дістати його та нарізати кубиками.
  • Це м'ясо знову закидаємо до каструлі, але вже з картоплею.
  • Через 15 хвилин кидаємо капусту.
  • Поки це все відварюється, окремо на сковорідці потрібно протушити моркву з цибулею, після чого туди ще докинути натертий буряк з оцтом та цукром.
  • Коли овочі вже майже готові – приправити це все томатною пастою та чекати повного приготування.

В самому кінці даємо вуха. Ще такий маленький секретик – додаємо топленого жиру трішки,
– зауважила Котенко.

Після цього ще трохи борщ треба потримати на вогні, аби всі продукти докипіли. Все, страву можна подавати.

Хтось борщ наливає у звичайну тарілку, а у цьому ресторані для гастрономічної різноманітності обрали замість тарілки капусту.

Завершують сервірування пампушками та сметаною.

Борщ у капусті / Фото ресторану "Канапа"

Що ніколи не можна заморожувати - правда про вашу морозилку!

субота, 13 грудень 2025, 6:12

Заморожування подовжує термін придатності продуктів, але не завжди. Деякі інгредієнти при низьких температурах втрачають смак, текстуру та харчову цінність, а іноді навіть стають шкідливими для здоров’я, передають Патріоти України. Продукти з ніжною ст...

Буряк замість чашки кави: Чому це чудодійний овоч для гарного настрою та здоров’я мозку

п’ятниця, 12 грудень 2025, 11:45

Дослідження показують, що буряк на сніданок може бадьорити не гірше за каву і водночас захищає мозок, передають Патріоти України. Овоч багатий на нітрати, беталаїни та поліфеноли, які сприяють покращенню кровопостачання мозку, знижують ризик розвитку д...