Правда чи міф? Чи може кава забарвити зуби у жовтий колір - аргументи

Чи шкідлива кава для зубів? Ви можете не хотіти знати відповідь, віддаючи перевагу «не чути зла, не бачити зла», передають Патріоти України.

Зрештою, вживання кави може стати порятунком під час ранкової метушні. Навіть дослідження показують, що споживання кави може мати значні переваги. Дослідження 2021 року показало, що вживання кави може зменшити ризик інсульту та деменції. Інше дослідження, опубліковане в тому ж році, показало, що споживання кави може знизити ймовірність серцевої недостатності.

За даними Національної асоціації кави, це дослідження є гарною новиною для майже двох третин американців (62%), які п’ють каву щодня. Однак що це означає для ваших перлинно-білих зубів? Каву давно пов’язували зі зміною кольору та плямами, але чи правдиві ці чутки?

Коротка відповідь: так — вибачте. Кава містить сильну кислоту, яка з часом може послабити зуби, зробивши їх більш крихкими та чутливими до ерозії зубів і емалі. Ерозія емалі може призвести до зміни кольору зубів і підвищення чутливості, а також підвищує ризик утворення карієсу.

Регулярне вживання кави забарвлює зуби, перетворюючи їх на темніші, наприклад жовті. Це тому, що зуби мають крихітні пори, як і ваша шкіра. Темний колір кави, який походить від дубильних речовин, проникає в пори, залишаючи природні плями. Це означає, що плями не можна видалити, просто видаливши те, що є на поверхні.

Через який час після кави потрібно чистити зуби? Вам слід почекати приблизно від 30 до 60 хвилин. Ви можете подумати, що чистка зубів якнайшвидше після вживання кави допоможе захистити від кислотності напою, запобігаючи ерозії. Ви також можете сподіватися, що ваша швидка дія запобіжить появі плям. Однак ви насправді посилите вплив кислотності, якщо будете чистити щіткою занадто швидко, оскільки ви поширите кислоту навколо. Якщо ви покладете цукор у каву, ви також поширите його навколо, прискоривши карієс.

Одне зауваження: радимо чистити зуби після вживання кави, а не перед цим. Коли мине від 30 до 60 хвилин і стане безпечно чистити, це допоможе зменшити ризик ерозії та гниття. Вам може здатися, що чекати 30 хвилин — не кажучи вже про цілу годину — складно. Тоді можна запивати кавою водою. Полоскання рота допоможе змити будь-які залишки та скоротити час, протягом якого кавові пігменти мають безпосередній контакт із зубами. Це важливо для зменшення потенційного ризику фарбування.

А якщо ви хочете мати білі зуби, але не хочете припиняти пити каву? Тоді продовжуйте, але переконайтеся, що ви правильно доглядаєте за своїми зубами, щоб уникнути ерозії та фарбування. Ось що треба зробити.

Додати молоко. Не любитель чорної кави? Можливо, додаючи молоко, ви робите ласку своїм зубам. Чим світліша кава, тим менше плям, тому молоко допомагає. Воно служить розріджувачем, воно зменшить концентрацію кавових пігментів, які контактують із вашими зубами. Якщо ви не вживаєте молочних продуктів або споживаєте лише рослинне молоко, для розведення чорної кави можна використовувати будь-який вид молока, наприклад соєве або мигдальне.

Використовуйте соломинку. Ця порада може зайняти деякий час, але ваші зуби будуть раді, що ви спробували. Вживання кави через соломинку обмежує час контакту рідини з вашими зубами. Це хороша новина для любителів холодної кави та кави з льодом, які вже регулярно п’ють із трубочки. Однак пити теплу каву через соломинку може бути трохи складніше.

Ще одна річ, про яку варто подумати, — це пиття протягом дня. Якщо ви повільно п'єте, можливо, настав час подумати про те, щоб спожити каву за один раз. Це дасть вам більше часу, щоб відразу почистити зуби, а не залишати каву на зубах годинами протягом дня.

Деякі з найкращих способів захисту від ерозії зубної емалі, карієсу та інших проблем, пов’язаних із кавою, є основою хороших стоматологічних звичок. Важливо дотримуватися належної гігієни, яка включає чищення щіткою та ниткою принаймні двічі на день.

Ви будете вражені! Як перегляд телевізора впливає на ризик деменції

середа, 16 жовтень 2024, 12:05

Деменція — це серйозний стан, який характеризується постійним занепадом когнітивних функцій, що призводить до проблем з пам'яттю, змінами в поведінці та навіть рухливості, передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Видання Daily Record розповіло, ...

Зміцнює серце та підтримує імунну систему: Названо ягоду, яка подовжує життя

середа, 16 жовтень 2024, 10:56

Включіть чорницю до свого раціону для підтримки довголіття та щасливого життя. Ця невелика ягода має потужні переваги для здоров’я завдяки антиоксидантам, яких у чорниці значно більше, у порівнянні з іншими їх джерелами, передають Патріоти України. Так...