Це вб'є урожай! Що категорично не можна садити поруч із помідорами

Якщо у вас маленька дачна ділянка, а посадити хочеться різні культури, деяким з них доводеться потіснитися. Це не найгірша ідея, тому що багато рослин відмінно уживаються одна з одною, а крім того, ще й допомагають сусідові краще рости і давати хороший урожай, передають Патріоти України. Це правило стосується і "синьйора помідора".

Що можна садити поруч з помідорами у відкритому ґрунті

Помідори відмінно уживаються поруч з бобовими, які збагачують ґрунт азотом і покращують його структуру, а також з будь-якими сидератами - гірчицею, фацелією, злаками.

Відмінно поєднуються томати з усіма видами салатів, петрушкою, селерою, цибулею, шпинатом, спаржею, щавлем.

Люблять томати і пряні трави - чебрець, шавлію, м'яту, базилік.

До речі, якщо ви хочете поліпшити смак помідорів і томатного соку, то не поспішайте виривати з грядки звичайну кропиву. Вона відлякує ґрунтових шкідників і продовжує термін зберігання плодів.

Чи можна садити кавуни і дині поруч з помідорами? Можна. Але баштанні культури краще висаджувати з південного боку. Добрими "партнерами" для помідорів стануть і гарбузи.

Томати і капуста також зможуть рости поруч, але лише якщо вона качанна і рання. Розсаду капусти висаджують на грядку навесні, з відстанню між рядами не менше 1,5 м. А коли потеплішає, між посадками можна розмістити і розсаду помідорів. До речі, томати врятують капусту від метеликів-капусниць. Городники радять додати в цей капустяно-томатний дует ще й цибулю з часником. Вони будуть виділяти фітонциди, захищаючи всіх сусідів від фітофтори.

Пекінську капусту також можна розмістити поруч з помідорами, вона буде працювати як ущільнювач посадки "в ногах" у томатів.

Коренеплоди - морква, редис і буряк – також прекрасно уживуться з томатами навіть на одній грядці.

Деякі городники кажуть, що можна посадити по сусідству помідори і ранню полуницю - так з однієї грядки можна отримати одразу два врожаї. Крім того, томати допоможуть відвадити від полуниці мурах. Для самих томатів таке сусідство є нешкідливим. Важливо, щоби обраний сорт томатів не був занадто високорослим і не забрав у полуниці все сонячне світло.

Чи можна садити помідори і перець разом

З одного боку, це здається гарною ідеєю, адже обидві рослини потребують підв'язки. Крім того, томати допоможуть відлякати тлю, яка любить перець.

Але з іншого боку, і перці, і томати, відносяться у сімейства пасльонових. Це означає, що вони будуть ділитися між собою одними і тими самими захворюваннями і шкідниками. Тому вирішуйте самі, чи можна садити перці поруч з помідорами. В крайньому випадку завжди можна подбати про подвійний захист для обох культур.

Чи можна садити огірки поруч з помідорами у відкритому ґрунті

Огірки і помідори на одній грядці - це не найкраще сусідство. Цим рослинам потрібні різні умови для росту. Грядки огірків і помідорів мають бути розташовані на відстані 1,5-2 метри одна від одної. Це необхідно для того, щоби батоги огірків не розросталися на кущі томатів і не блокували свіже повітря і сонячне проміння.

Що не можна садити поруч з помідорами

  • Горох, цвітна капуста, брокколі та кольрабі – не найвдаліші сусіди для помідорів.
  • Сусідство з кропом, фенхелем і мелісою також не сподобається томатам.
  • Кукурудза та інші високорослі культури, особливо якщо їх розташувати з південного боку від помідорової грядки, будуть позбавляти помідори сонячного світла. Це щонайменше призведе до поганого росту помідорів, а як максимум - до загибелі томатів.
  • Баклажани, які нижчі за томати, виявляться в їхній тіні. До того ж вони відносяться до одного сімейства і страждають від одних і тих самих хвороб і шкідників.
  • Картопля - жахливий сусід для помідора. Вона стовідсотково "поділиться" з ним колорадським жуком.
  • Фенхель пригнічує ріст майже всіх городніх культур, і томати не є щасливим винятком.

Треба лише кілька хвилин! Простий психологічний тест за картинкою розповість про вас усе

четвер, 25 квітень 2024, 16:14

Якщо ви хочете дізнатися більше про себе, пройдіть цей простий психологічний тест за картинкою. Подивіться на зображення і виберіть жінку найстаршого віку, передають Патріоти України. Деталі. Пам'ятайте, що значення має саме перше враження, тому довго ...

Коли краще пити каву зранку? Названо ідеальний час - і це варто врахувати

четвер, 25 квітень 2024, 15:50

Багатьом людям важко прийти зранку до тями та почати нормально розмовляти до того моменту, поки вони не вип’ють філіжанку кави, що надає бадьорості. Проте, експерти вважають, що першим ділом випити напій з кофеїном – не ідеально, передають Патріоти Укр...