Чудово смакує і з чаєм, і з молоком: Рецепт різдвяного цвібака "по-галицьки" від кондитерки пані Стефи

Цвібак (Zwieback) - це бісквіт, що в перекладі означає "двічі спечений". Така солодка випічка смакує з чаєм, а особливо з молоком. Рецептом різдвяного цвібака поділилась кондитерка, співзасновниця Інституту галицької кухні Маріанна Душар, більш відома, як пані Стефа, повідомляють Патріоти України.

До речі, як розповів мер Львова Андрій Садовий, цьогоріч його сім'я частуватиметься таким смаколиком на Різдво.

Інгридієнти на два цвібаки, бо ж одного, як жартує авторка, буде замало:

  • 6 яєць охолоджених (кожне по 50 г.), бажано їх зважити, щоб загалом вийшло 350 г;
  • 350 грамів цукру (можна давати 300);
  • 350 грамів борошна;
  • 1/2 ч.л соди;
  • 350 грамів родзинок + абрикосів порізаних;
  • 350 грамів волоських горіхів, недрібно посічених;
  • кілька великих ложок цукатів без сиропу;
  • ванільний цукор, цедра з цитрини.

Приготування:

Для випікання цвібака на три яйця потрібно взяти середню форма для кексу – 18×8 см по дну (22×11 по верху, 6 см глибини). Можна взяти тоненькі бляшані форми, вистелені пергаментом.

Заздалегідь потрібно прогріти пічку до 200-210°С. Вистелити форму промащеним папером.

Далі відділяємо жовтки від білків. В глибокій мисці збиваємо міксером білки з дрібкою солі, як побіліють і піднімуться – поступово додаємо по трохи цукру. Як буде вже міцна піна, не перестаючи міксувати, додаємо спочатку по одному жовтку, а потім поступово борошно разом просіяне з содою, ванільний цукор і цедру.

Всі додатки (родзинки, горішки, фініки, тощо) перед тим, як вводити до тіста трішки перемішати з борошном пів-на-пів з крохмалем, щоби не опадало до низу.

Ложкою легенько вмішуємо всі додатки з тістом і виливаємо в форми, встелені пергаментом.

Печемо приблизно 45-60 хвилин, все залежить від функціональності пічки. Починаємо пекти за 200°С, а за пів години зменшуємо до 180° і далі "висушуємо".

Готовність пробуємо сухою дерев'яною паличкою. Після цього вимкнути газ і залишити на 5 хвилин постояти. Потім вийняти з форм і покласти на бік, щоб вистигав.

Як вистигне – посипати цукровою пудрою. Різати цвібак авторка рекомендує на другий день після випікання. "Ну і для того, щоб цвібак був справді цвібаком (Zwieback – печений 2 рази), його треба порізати і підсушити в теплій рурі, як сухарики", - підсумувала Маріанна Душар.

Джерело: ТСН.ua

Чому на солоних огірках з’являється білий наліт і що робити з такими заготовками

п’ятниця, 9 травень 2025, 12:02

Причини появи білого нальоту на солоних огірках когось не хвилюють, інші не поспішають вживати заготівлю в їжу, передають Патріоти України. Якщо консервовані огірки мають такий наліт, скоріш за все при консервуванні були допущені помилки. Чи може огіро...

Смакота! Ватрушки з кислого сиру з джемом за 20 хвилин у духовці

п’ятниця, 9 травень 2025, 11:10

Ці сирні ватрушки ну дуже смачні і корисні! Начинка може бути будь-яка: хоч варення, хоч ягоди чи яблука. Дуже простий рецепт: мінімум зусиль, всього 20 хвилин у духовці і смачний ніжний десерт готовий, передають Патріоти України. Для приготування цих ...