Чи можна їсти пророслу картоплю? Багато хто про це навіть не здогадується

Картопля. Хоч останні роки лікарі, дієтологи, нутриціологи доводять нам про шкідливість надмірного споживання цього овоча, він залишається домінуючим у приготуванні більшості страв нашої кухні. А чи відомо вам, що картопля яка проросла не принесе користі при її споживанні, передають Патріоти України.

Подробиці

Ми завжди просто обламуємо пропрощені паростки на бульбі, та беремо її для подальшого приготування. Лише овочі, які занадто поморщились, виростивши довгі пагони відправляються одразу у смітник. Почистити таку в’ялу картоплю нереально.

Як пророщена картопля шкодить нашому організму?

Картопля, яка пустила паростки може завдати певної незначної шкоди організму. Нічого надто загрозливого вона не принесе, але що саме може статись.

Коли картопля стає шкідливою

В картоплі міститься токсична речовина – соланін. Кожні 100 г містять від 2 до 10 мг цієї речовини, яка може завдати шкоди вашому здоров’ю. А картошина, яка лежачи в підвалі чи погребі, пустила паростки, містить вже значно більший вміст соланану. Та значно менше має корисних речовин.

Найбільше токсинів у бульбі накопичується у вічках та під шкіркою. Це не кажучи про зелені бульби та паростки.

При отруєнні соланіном людина відчуває млявість, головний біль, може з’явитись блювота, речовина впливає на кров. Та ці симптоми можна спостерігати, якщо до організму людини потрапило близько 200-400 мг соланіну. Це може трапитись в тому випадку, якщо з’їсти 1 – 2 кілограми картоплі, що проросла зі шкіркою.

Їсти чи ні

Вода, якою ми промиваємо овочі перед чищенням, не змиє небезпечний соланін. Але ви вдало уникнете споживання небезпечного соланіну, якщо при чищенні бульб будете товсто (більше 2-3 мм) знімати шкірку. Таким чином вам вдасться значно зменшити концентрацію токсинів. Варто зазначити, що й користі від такої картоплі не буде.

Після кави вас хилить на сон? Ось чому улюблений напій може викликати втому

субота, 2 серпень 2025, 17:42

Кава - це традиційний ранковий ритуал мільйонів людей. Ми віримо, що вона заряджає енергією, стимулює мозок і допомагає прокинутися. Але чому тоді після чашки ароматного напою багато хто відчуває… ще більшу втому та сонливість, передають Патріоти Украї...

Смакота! Свиняча грудинка у соєвому соусі для святкового столу або просто на бутерброди

п’ятниця, 1 серпень 2025, 22:07

Мабуть, це один із найпростіших способів приготування свинячої грудинки для м’ясної нарізки. Попередньо маринувати свинину не треба. Потрібні свиняча грудинка, соєвий соус і за бажанням її можна доповнити часником і солодкою паприкою. Соєвий соус дає п...