Дрезденський штолен: Рецепт саксонської ароматної випічки до Різдва

штолен

Ніщо не характеризує Різдво західного обряду краще, ніж традиційна випічка — штолен. Він стрімко набуває популярності і в Україні, й саме зараз, за кілька тижнів до свята, йому варто готувати, розповідає кулінарка Тетяна Петришина.

Інгредієнти:
  • Борошно просіяне -600 г (може піти більше)
  • Дріжджі — 40/50 г, свіжі
  • Молоко — 250 мл
  • Масло — 300 г (82.5%)
  • Цукор — 200 г
  • Мигдалеве борошно — 4 ст.л.
  • Сіль — 0.5 ч.л.
  • Цедра — 1 апельсина
  • Цедра — ½ лимона
  • Апельсинова паста — 2 ст.л. (можна без)
  • Ванільний цукор — пакетик 10 г
Суміш прянощів:
  • Кориця, кардамон, мускатний горіх, бадьян — 2.5 ч. л (або за смаком)
  • Сухофрукти — 500 г
  • Цукати апельсинові — 150 г
  • Родзинки білі, темні, журавлина, вишня, цукати апельсинові, підсушені горіхи за бажанням, сік з одного апельсина, ром/коньяк 200−300 мл, або лише спиртне без соку (для замочування сухофруктів)

Приготування:

Сухофрукти (крім цукатів) промити і замочити в суміші соку та рому, герметично закрити, поставити в холод на 5−7 днів, раз на день перемішувати. Цукати замочити в апельсиновому соку перед випіканням штолена. Якщо цукати м’які, то можна замочити на 1−2 год.

Є норма: Скільки яєць насправді безпечно з’їдати щодня

вівторок, 26 серпень 2025, 9:48

Яйця давно вважаються одним із найпопулярніших продуктів у світі завдяки своїй поживності та універсальності в приготуванні. Вони містять цінні вітаміни, мінерали й антиоксиданти, які позитивно впливають на здоров’я, передають Патріоти України. Водноча...

Розставлено крапки над "і": Коли краще чистити зуби - до чи після сніданку

понеділок, 25 серпень 2025, 19:12

Багато хто щодня замислюється: коли краще чистити зуби - одразу після пробудження чи після сніданку? Виявляється, однозначної відповіді немає, передають Патріоти України. Дентологи радять чистити зуби після прийому їжі, щоб видалити залишки їжі та цукр...