Флодні (Flódni) – це тришарове тістечко з маком, яблуками і волоськими горіхами, з тіста, замішаного на курячому або гусячому смальці. Традиційна випічка угорських євреїв, яка має з сотню варіацій і тиждень не псується в холодильнику. Є кілька версій його походження, по одній флодні вигадали в середньовічній Франції і звідти він потрапив через Німеччину до Угорщини, де його полюбили євреї. Як це завжди і буває у випадках із старовинними народними стравами, єдиного канонічного рецепта нема. Хоча доволі таки важливо, щоб жир був тваринного походження, і ідеалі, якщо ви хочете ті самі історичні флодні – курячий або гусячий смалець. Тоді тісто вийде ніжним, пластичним, поживним. І калорійним, зазначають Патріоти України.
Схема проста, хоч і клопітка. Тісто розділюється на три частини і охолоджується, тим часом треба приготувати перші начинки. Потім покласти все це шарами, так щоб зверху було тісто, змастити яйцем, запекти, нарізати. З'їсти. Ми будемо готувати рецепт з книжки відомого кулінара Ріка Роджерса "Kaffeehaus: Exquisite Desserts from the Classic Cafes"
Складові:
З такої кількості продуктів вийде близько 12 тістечок
Тісто:
1/2 чашки борошна (1 чашка = 240 мл)
1/2 чашки цукрової пудри
1/4 ч. ложка солі
1 чашка смальцю, порізаного кубиками 1 см
1/2 чашки + 1 ст. л. води
2 жовтки від великих яєць
Яблучна начинка
1 кг яблук, очищених від шкірки, але цілих, бажано тих, які добре зберігають форму при термообробці. Наприклад, Гольден Делішес.
2 ст. л. меду
1 ст. л. лимонного соку
1 ч. л. меленої кориці
Начинка з волоських горіхів
250-300 г волоських горіхів (приблизно 2 1/2 чашки порубаних)
1 чашка цукру
1/2 чашки води
Макова начинка
1 чашка змеленого маку (можна змолоти в кавомолці)
1/3 чашки цукру
1/4 чашки води
1 жовток
1 ч. л. води
Як готувати флодні:
1. Просійте борошно, цукрову пудру і сіль у велику миску. Порубати в борошні смалець до стану крупки. Змішайте в окремій мисці жовтки з водою; виделкою вмішайте жовткову суміш в борошно до стану м'якого тесту; якщо необхідно, додайте трішки води. Замішайте тісто і одразу розділіть на 4 рівні частини. Надайте форму чотирикутників розміром приблизно 12 см х 10 см кожному шматку тесту, загорніть в харчову плівку і відправте в холодильник мінімум на 30 хвилин, а краще - на 2 години.
2. Приготуйте яблучну начинку. З 4-х яблук зріжте пластинки яблука товщиною 5 мм, 2 яблука натріть на крупній тертці. У сотейник покладіть порізані і потерті яблука, мед, лимонний сік, корицю; закрийте кришкою і поставте на середньо-низький жар. Потримайте так, поки яблука не випустять трошки соку; після цього зніміть кришку з сотейника і так недовго готуйте, обережно перемішавши пару раз дерев'яною ложкою, поки пластинки яблук не стануть трохи м'якішими. Перекладіть в миску і повністю охолодіть.
3. Приготуйте начинку з волоських горіхів. Подрібніть горіхи з цукром. Висипте в сотейник, влийте воду, на середньому вогні доведіть до кипіння і проваріть, постійно помішуючи, до загусання, хвилини 2-5. Перекладіть в миску і повністю охолодіть.
4. Приготуйте начинку з маку. Проваріть мак з цукром і водою, на середньому вогні, постійно помішуючи, до загусання, хвилини дві. Перекладіть в миску і повністю охолодіть.
5. Встановіть решітку в центрі духовки. Прогрійте духовку до 400 Ф (200 Ц).
6. Змастіть дно і стінки форми 20 х 30 см.
7. На злегка присипаній борошном поверхні розкачайте перший шматок тіста в чотирикутник за розміром форми, обріжте зайве. Перенесіть в форму перший чотирикутник, розподіліть першу начинку рівномірно по пласту тіста. Повторіть, розподіліть другу начинку, повторіть, розподіліть третю начинку. Розкачайте останній чотирикутник, обріжте, перенесіть і закрийте третю начинку. Збийте жовток з водою, пензликом змастіть верх.
8. Відправте форму в духовку, випікайте при 200 Ц 10 хвилин, потім встановіть термостат на 175 Ц і випікайте поки верх не стане золотаво-коричневим, хвилин 50.
9. Витягніть форму з духовки, остудіть на решітці 15 хвилин. Пробіжіться ножем уздовж бортів форми дістаючи до низу. Встановіть деко зверху форми, тримаючи форму з двох сторін переверніть форму, перекинувши моноліт на тарілку, тут же встановіть зверху моноліту сітку, на якій у вас вистигає випічка і переверніть моноліт на решітку, правильною стороною вгору. Остудіть повністю.
10. Якщо є можливість, до розрізання загорніть в харчову плівку і дайте так побути ніч. Ножем-пилкою обріжте так щоб краї були красивими. Розріжте навпіл по довжині, і потім упоперек, так щоб вийшло 12 тістечок.
Кожна господиня обирає для себе ідеальний маринад для м’яса, щоб було соковитим, ароматним, ніжним. Зазвичай різні види м’яса потребують особливої заправки, але цей маринад універсальний, бо підійде курятині, яловичині чи свинині, передають Патріоти Ук...
Сало є для багатьох улюбленою закускою восени та взимку, тому що велика кількість жирів робить їжу більш поживною, передають Патріоти України. Також така їжа має відмінний зігріваючий ефект. Як правило, смачнішого за сало домашнього посолу варіанта не ...