Хитрощі досвідчених господинь: Як довести котлети до ідеальної готовності, не зіпсувавши смак

Сирі котлети на стіл не подаси – це несмачно, небезпечно для здоров'я і просто ганьба для будь-якої поважаючої себе господині. Інша справа – соковиті пропечені котлетки, які так і тануть у роті, стікаючи соком і зводячи з розуму своїм солодкуватим привабливим м'ясним ароматом. Як довести котлети до готовності – на якому вогні, чи накривати їх кришкою і в яких випадках додавати воду – Патріоти України пропонують дізнатися у подробицях.

Чи потрібно панірувати котлети

Бажано котлети панірувати: панірування затримує всередині фаршу рідину. Тобто це роблять, щоб сік не витікав, а котлети вийшли м'якими і соковитими.

У чому панірувати котлети, кожен сам вирішує. Одні вважають за краще смажити котлети в борошні, інші - в сухарях (тобто смажити котлети в паніровці), а можна зробити навпіл (половину в борошні, а половину в сухарях).

На якому вогні смажити котлети

Неправильно підібрана температура – ось головна помилка більшості господинь. Хоч раз цю помилку, мабуть, допускала кожна.

Є певний алгоритм, як правильно смажити котлети на сковороді:

  • спочатку сильно розігріти дно сковорідки, тільки потім налити в неї масло;
  • зменшити вогонь до середнього - і почекати пару хвилин;
  • вже при середньому вогні розкласти котлетки по ємності;
  • як тільки котлети можна легко зрушити з місця, тобто коли з'явилася скоринка – прибрати вогонь до маленького і можна накрити кришкою (інакше будуть котлети всередині червоні, а скоринка при цьому згорить раніше, ніж страва приготується);
  • на другій стороні котлети треба готувати на зовсім маленькому вогні.

Час смаження котлет: обсмажування одного боку котлети займає приблизно дві хвилини, тушкування на маленькому вогні – 4-5 хвилин, разом у цілому – 9 хвилин на все про все.

Ще один варіант – смажити котлети в духовці при температурі сто вісімдесят – двісті градусів. Можна прямо в сковороді, якщо характеристики посуду дозволяють. Але частіше готують на деку.

Як реанімувати несмачні котлети: що робити, щоб виправити смак

А тепер пару слів про те, як смажити котлети з водою. Воду додають, якщо треба досмажити сирі котлети. Воду додають приблизно до середини котлет і накривають блюдо кришкою, після чого залишають тушкуватися майже до повного випаровування води.

Як варіант – тушкувати можна не в воді, а на водянистому соусі (наприклад, в томатному): це додасть страві додатковий пікантний та оригінальний присмак.

Як зрозуміти, чи готові котлети

Розрізати одну котлетку - і переконатися, що м'ясо всередині біле, пропечене (тобто без рожевих прожилок і тим більше без крові). Після цього обидві половинки котлети можна повернути на сковороду.

Джерело: УНІАН

Це така смакота! Качині ніжки зі сливами у пиві - справжня магія на святковому столі

п’ятниця, 5 грудень 2025, 11:45

Суперфіналістка кулінарного шоу "МайстерШеф" Ольга Рябенко, яка поділилася рецептом оссобуко, розповіла, як приготувати качині ніжки зі сливами у пиві, передають Патріоти України. «КАЧИНІ НІЖКИ ЗІ СЛИВАМИ В ПИВІ! Справжня святкова магія на вашому різдв...

Найсолодша хурма вже у магазинах: Як обрати та на що звертати увагу

п’ятниця, 5 грудень 2025, 9:57

Соковита, солодка та повна вітамінів - хурма стає все більш популярним фруктом у наших раціонах. Хоча виглядає екзотично, її сезон припадає саме на час, коли в магазинах закінчуються літні фрукти, передають Патріоти України. Грудень — пік сезону хурми....