Найтонше і дуже хрустке: Рецепт популярного печива "Хмиз" від шеф-кухаря

"Кожне свято в Бессарабії завжди супроводжувалося печивом під назвою хмиз. Це найтонше і дуже хрустке печиво, приготоване в розпеченій олії та при подачі рясно посипане цукровою пудрою. Інші назви — хрустики або вергуни. Якщо весілля, то їх готували величезну миску, таку, щоб подавати до столу потрібно було удвох", - пише шеф-кухар Андрій Величко на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Це вкрай «зручний» десерт. По-перше, ми, будучи дітьми, залюбки їх «тягали», щоб ніхто не бачив, з цієї самої миски, а, по-друге, подавали їх, як я вже говорив, поміж іншого, на весіллях, а це вересень і спекотна пора. Жоден кремовий десерт не витримає такої спеки, а з холодильного обладнання раніше використовували хіба що підвали.

З головним весільним десертом вирішили, але хмиз популярний не лише на великі свята. День народження, хрестини, входини — будь-яке свято передбачає таку солодку страву. І я б не сказав, що це споконвічно бессарабська страва — дуже схожі рецепти трапляються практично у всіх кухнях світу, і це дуже легко можна пояснити. Але спершу варто спробувати.

Можливо, когось збентежить те, що тісто обсмажується в олії, а потім ще й цукровою пудрою посипається. Здасться, це шкідлива їжа. Ну відверто кажучи, ЗОЖу тут обмаль. Але повірте, хмиз варто спробувати.

Інгредієнти:

  • 2 склянки борошна
  • 2 яйця
  • 1/3 чайної ложки солі
  • 1 чайна ложка цукру
  • 1 чайна ложка ванільного цукру
  • 1 столова ложка виноградної горілки, рому або бренді
  • 1 столова ложка сметани
  • Олія для обсмажування
  • Цукрова пудра

Крок 1

Необхідно замісити досить круте тісто. Сам склад тіста може не надто відрізнятися у кожному регіоні, у кожній сім'ї. Наприклад, традиційні львівські вергуни готують на жовтках, а київські — з вершковим маслом і на сметані. Та й смажать вергуни традиційно на смальці, а бессарабський хмиз — в олії. Я описую рецепт, який поширений на півдні Одещини.

Коли тісто готове, слід огорнути його рушником і дати з півгодини полежати в холодильнику.

Крок 2

Необхідно підготувати все, що знадобиться в процесі приготування. У широку каструлю налити олії на 2−3 пальці та поставити грітися. Нам потрібно отримати розпечену олію, фритюр. Також рекомендую відразу підготувати шумовку, якою ви будете виловлювати готовий хмиз, і паперові рушники, на які потрібно буде викладати свіжосмажені вироби.

Крок 3

Розкачуємо тісто максимально тонко. Тонше 1 мм — так, щоб крізь нього виднівся стіл. І нарізаємо смужками завдовжки 20−25 см і завширшки 3−4 см. Посередині кожної такої смужки робимо надріз десь 10 см. І через цей надріз пропускаємо один з країв, причому двічі.

Крок 4

Обсмажуємо в розпеченій олії до золотавого кольору. Зазвичай це по 1 хвилині з кожного боку. Відтак обов’язково викладаємо на паперовий рушник, щоб видалити зайвий жир. Коли хрустики охолонули — посипаємо цукровою пудрою".

Творить дива! Названо фрукт, який захищає від старіння і здатен подовжити життя на десятки років

четвер, 18 квітень 2024, 16:56

Дякувати за такий вплив фрукта на здоров’я слід вітамінам, мінералам та клітковині, що містяться в ньому, передають Патріоти України. Здатністю уповільнювати процеси старіння і подовжувати життя володіє манго. Напевно, це найсмачніший екзотичний фрукт....

Діти будуть у захваті! Як приготувати домашнє печиво на смак, як "Орео"

четвер, 18 квітень 2024, 15:08

Шоколадне печиво з ніжною білою начинкою смакує багатьом людям. Особливо, якщо його їсти, як радить реклама: покрутити, вмочити в молоко і з’їсти. Пропонуємо приготувати схоже печиво, але більш корисне, адже домашнє, передають Патріоти України. Змішайт...