Незважаючи на всю користь: Кому не можна їсти черешню

Черешня — смачна й корисна ягода, багата на вітаміни, антиоксиданти й мінерали. Але є категорії людей, яким її краще обмежити або взагалі уникати, щоб не нашкодити здоров’ю, передають Патріоти України.


Кому не можна або не варто їсти черешні:

1. Людям із діабетом

  • Черешня містить багато цукру (фруктози) — до 15 г на 100 г.
  • Це може викликати різкий стрибок глюкози в крові.
  • Особливо небезпечна жовта і рожева черешня — вона солодша.

Якщо дуже хочеться — не більше 5–6 ягід за раз і краще з ранку.


2. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту

  • Гастрит, виразка, панкреатит, коліт — черешня подразнює слизову.
  • Має багато кислот та клітковини, що провокує здуття, біль або загострення.

У період ремісії — лише після консультації з гастроентерологом.


3. Людям із синдромом подразненого кишківника (СПК)

  • Черешня викликає бродіння, газоутворення, дискомфорт.
  • Може спричинити діарею або спазми.

4. При схильності до каменів у нирках або сечокам’яної хвороби

  • Черешня містить оксалати та багато калію — це навантажує нирки.
  • У великих кількостях може сприяти утворенню каменів.

Не більше 100–150 г на день, якщо є схильність.


5. Дітям до 2–3 років

  • Важко перетравлюється, може викликати алергію, здуття або діарею.
  • Небезпека проковтнути кісточку!

Давати обережно, без кісточок і в малій кількості.


6. При алергії на stone fruits (кісточкові)

  • Черешня — родич абрикосів, персиків, слив.
  • Якщо є алергія на них — можлива реакція й на черешню: висип, свербіж, утруднене дихання.

Симптоми, що сигналізують про "передоз" черешнею:

  • Здуття, коліки, нудота
  • Діарея
  • Підвищення цукру в крові (сухість у роті, сонливість)

Кому черешня корисна:

  • Тим, хто має анемію — через вміст заліза
  • При високому тиску — завдяки калію
  • Людям з набряками — має м’який сечогінний ефект
  • Для очищення організму — виводить токсини

Не користь, а шкода? Вчені шокували результати дослідження про влив курятини на організм

середа, 18 червень 2025, 18:42

Нове дослідження, опубліковане в журналі Nutrients, ставить під сумнів користь курячого м'яса. Вчені знайшли зв'язок між вживанням понад 300 г курки (тобто приблизно трьох порцій) на тиждень з підвищеним ризиком загальної смертності та смертності від р...

Лише спробуйте! В який момент солити шашлик, щоб він вийшов м’яким і ніжним

середа, 18 червень 2025, 18:12

Літо – чудова пора вибиратися на пікнік! А який пікнік без шашлику? І який шашлик без фірмових секретів кухаря? Читайте та мотайте на вус, передають Патріоти України. На цей рахунок є різні думки, адже сіль витягує з м’яса дорогоцінний сік і бажано її ...