
Салат з огірків і помідорів можна назвати найпопулярнішим серед українців, особливо влітку. Однак часто від відомих фудблогеріву соціальних мережах можна почути його критику. Вони стверджують, що в огірках міститься фермент каталаза або аскорбіназа, який може зруйнувати аскорбінову кислоту помідорів. Це призвело до появи поширеного міфу про те, що поєднання цих двох продуктів не корисне, передають Патріоти України.
Проте дуже важливо знати, що цей фермент неактивний у природних умовах настільки сильно, щоб мати змогу зруйнувати той обсяг вітаміну С, який міститься в томатах.
Вчені змогли довести, якщо ці овочі їсти разом, то фермент з огірка не може зруйнувати аскорбінову кислоту в помідорах.
Аскорбіназа дуже швидко інактивується, коли потрапляє до шлунка, де її знешкоджує кислотність.
До того ж велика кількість досліджень показали, що під час зберігання такого салату в холодильнику за 2–24 години втрати вітаміну С досягають 50–80%, але це відбувається лише через холод і тривале зберігання, а не поєднання з огірками.
Тобто якщо ви порізали овочі безпосередньо перед подаванням на стіл, втрати будуть мінімальними.
Загалом такий салат є джерелом вітамінів і мінералів, які необхідні нашому організму.
Так, в огірках містяться вітамін К, калій, антиоксиданти, а також багато води. Вони вирізняються протизапальними властивостями і здатні підтримувати водний баланс.
Своєю чергою помідори містять вітамін А, лікопін, клітковину, вітамін С, калій, тому знижують ризик розвитку онкозахворювань і здатні захистити серце.
Салат з огірків і помідорів — просте та поживне перекушування, яке не варто ігнорувати через міфи про згубну дію аскоринази.
Матеріал має виключно інформаційний характер і не є медичною рекомендацією. Не використовуйте його як підставу для діагностики чи лікування. За потреби звертайтеся до кваліфікованого лікаря.
Риба - головний атрибут святкового столу, але не всі види однаково корисні. Експерти радять обережно обирати рибу, щоб уникнути шкідливих токсинів, таких як ртуть і свинець, передають Патріоти України. Навіть норвезький фермерський лосось не завжди кор...
Британські вчені виявили зв'язок між хімічною речовиною в чорному шоколаді та ознаками уповільнення біологічного старіння людини. Про це повідомляє Euronews, передають Патріоти України. Нове дослідження показало, що теобромін, який міститься в чорному ...