Розставлено крапки над "і": Чи справді молочні продукти викликають запалення

Молочні продукти давно стали об’єктом суперечок серед дієтологів. Одні стверджують, що вони можуть викликати запалення в організмі, тоді як інші вказують на їх користь для здоров’я.

Як і з багатьма іншими питаннями про харчування, відповіді не завжди однозначні. Видання eatthis.com пояснює, чи справді молочні продукти здатні спричиняти запалення, чи це лише один з численних міфів.

Перед тим як з'ясувати, чи молочні продукти можуть бути причиною запалення, важливо зрозуміти, що таке запалення.

Запалення – це природна реакція організму на ушкодження або загрозу. Існують два основні типи запалення: хронічне та гостре. Гостре запалення виникає, коли ви травмуєте частину тіла. Воно зазвичай є локалізованим і зникає після того, як зникає ушкодження або інфекція.

Хронічне запалення, натомість, може залишатися в організмі протягом тривалого часу. Воно може бути викликане різними факторами, такими як куріння, ожиріння, неправильне харчування або наявність аутоімунних захворювань чи хронічних інфекцій. Хронічне запалення може підвищувати ризик розвитку певних видів раку та діабету.

Продукти, які сприяють запаленню, часто містять велику кількість рафінованих вуглеводів, цукру, насичених і трансжирів, але бідні на омега-3 жирні кислоти, антиоксиданти та клітковину.

Чи викликають молочні продукти запалення?

Молочні продукти відомі тим, що підтримують здоров’я кісток, однак, останнім часом відмова від них стала популярною через побоювання, що вони можуть викликати запалення. Причиною цьому часто є те, що деякі молочні продукти містять насичений жир, який асоціюється із запальними процесами.

Але згідно з оглядом, опублікованим у журналі Critical Reviews in Food Science and Nutrition, молочні продукти насправді мають протизапальну дію, незалежно від того, чи є в них жир. В іншому дослідженні оцінювали вплив молочних продуктів на запалення у дорослих. Результати показали, що споживання молока, сиру та йогуртів не має значного впливу на запалення або навіть має легкий протизапальний ефект.

Отже, незважаючи на твердження, що молочні продукти можуть спричиняти запалення, наукові дослідження свідчать про зворотне. Важливо зазначити, що хоча вживання молока може бути допустимим у межах протизапальної дієти, варто бути обережними з продуктами, що містять багато доданого цукру, адже саме цукор може сприяти запаленню.

Продукти, як шоколадне молоко або ароматизовані молочні напої, що містять цукор, кукурудзяний сироп та інші солодкі добавки, можуть зашкодити вашому здоров'ю.

Яку помилку допускають господині при збиванні картопляного пюре

середа, 19 березень 2025, 18:08

Пюре – дуже смачний гарнір, для приготування якого потрібно добре розім’яти змішану з молоком картоплю. Звісно, використання міксера чи блендера значно полегшує завдання. Однорідна молочно-картопляна маса з’явиться дуже швидко і вийде неймовірно пишною...

Розставлено крапки над "і": Як правильно варити суп - з кришкою чи без

середа, 19 березень 2025, 17:56

Суп — перша страва, яка традиційно готується багатьма українцями на обід. Втім, незважаючи на таку популярність, не всі знають, чи потрібно закривати кришку під час варіння супу, передають Патріоти України. Насправді, цей момент дуже важливий. Адже від...