Справжнє свято української кухні: 7 листопада відзначається День холодцю. Кілька доречних рецептів

7 листопада в Україні та деяких інших країнах відзначають День холодцю, зазначають Патріоти України. Багато українців люблять холодець і часто готують його до свят, особливо взимку. Таке блюдо вважається мало не обов'язковим до новорічного столу, хоча іноді господині варять його просто так.

У чому користь холодцю - коментар дієтолога. Ірина Шеремета, фудкоуч, експерт зі здорового харчування каже:

Холодець корисно їсти, за умови, що він не жирний, тобто приготований з курятини. Холодець містить в собі багато мікроелементів і також колаген (відповідає за пружність шкіри і м'язових тканин), який зараз дуже популярно і корисно вживати.

Вона вважає, що якоїсь конкретної норми споживання холодцю немає, тому що для кожної людини повинна бути різна добова калорійність. Але точно немає необхідності їсти кожен день холодець, тому що колаген є і в інших стравах. Тому їсти варто в міру і пам'ятати про співвідношення білків, жирів і вуглеводів у вашій тарілці.

Рецепт холодцю зі свинини і телятини

  • Свиняча голяшка - 1,8 кг
  • Теляча голяшка, м'якоть - 1,8 кг
  • Часник - 8 зубків
  • Морква - 400 г
  • Цибуля ріпчаста - 700 г
  • Лавровий лист - 2 гілочки (приблизно 10 шт.)
  • Зелень петрушки - 10 г
  • Сіль (морська) - за смаком
  • Перець чорний горошком - 2 ст. ложки
  • Запашний перець горошком - 15 шт.
  • Вода - 6 л

Налити в каструлю воду, довести до кипіння, потім покласти м'ясо. Зменшити вогонь і залишити на 20-30 хвилин, до тих пір, поки не утворюється пінка. Зібрати її і додати в бульйон цибулю, моркву, лавровий лист, перець і сіль. Залишити нудитися на повільному вогні 6 годин, потім дістати цибулю і варити ще 4 години.

Дістати моркву з бульйону, м'ясо також витягти і охолодити. Процідити бульйон через марлю або сито. Розчавити часник і додати його в бульйон, в разі потреби посолити. Форму для холодцю застелити харчовою плівкою, м'ясо розібрати на шматочки.

Викласти листя петрушки на форму, зверху покласти м'ясо. Залити все бульйоном і поставити в холодильник. Застиглий холодець накрити тарілкою і перевернути.

Рецепт холодцю з курки і свинячої рульки

  • Свиняча рулька - 1 кг 200 г
  • Куряче м'ясо - 800 г
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Часник - 1 зубець
  • Солі

Для прикраси:

  • Морква відварна
  • Зелень петрушки

Обов'язково підготувати м'ясо заздалегідь: свинячу рульку вимити під проточною водою і поскоблити ножем, розрізати на частини. Покласти в каструлю разом з куркою, залити водою і поставити на ніч в холодильник.

Вранці вилити воду, м'ясо скласти в каструлю, залити водою і поставити на вогонь до появи піни. Прибрати піну, накрити кришкою, поставити на мінімальний вогонь. Варити холодець 6-8 годин, не допускаючи закипання. За 1.5 години до закінчення варіння додати ріпчасту цибулю, розрізаний навпіл.

Як тільки м'ясо буде відставати від кістки, вимкнути вогонь, прибрати жир. Викласти м'ясо в миску, розібрати його на частини. Розкласти його по формах для холодцю, бульйон процідити через марлю або сито. Додати в нього лавровий лист, подрібнений часник і сіль. Залити бульйон у форми і поставити в холодне місце до застигання.

Рецепт холодцю в мультиварці

  • Свиняча рулька без шкіри - 2 шт.
  • Свиняча рулька зі шкірою - 1 шт.
  • Свиняча ніжка з копитом - 1 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Перець чорний горошком - 1 ч. ложка
  • Сіль - за смаком
  • Перець чорний мелений (за бажанням) - за смаком
  • Лавровий лист - 2 шт.
  • Часник - 3 зубчики (або за смаком)

Перед приготуванням м'ясо промити, замочити в холодній воді і залишити на ніч. Вранці покласти м'ясо в мультиварку і залити водою так, щоб вона на 3-4 сантиметри покривала його. Натиснути кнопку "Холодець" або "Мультиповар", виставивши 4 години і температуру 90°C. Залишити бульйон нудитися, але стежити, щоб він не кипів.

Коли час вийшов, додати перець горошком, моркву, лавровий лист і цибулю в лушпинні. Закрити мультиварку і поставити режим на 1 годину, збільшити температуру до 95°C.

Готове м'ясо дістати з мультиварки, розібрати на частини. Бульйон процідити через сито, прибрати жир. З'єднати бульйон з м'ясом, додати часник, сіль за смаком і чорний перець за бажанням. Перемішати, розлити по формах і прибрати в холодильник.

Буде дуже смачно! ТОП-3 старовинні рецепти українських великодніх пасок

четвер, 2 травень 2024, 18:50

Напередодні Великодня пропонуємо приготувати паску з фруктовим кремом за рецептом Осипи Заклинської (1928 рік), сирну паску з чорницями з книги “Як добре і здорово варити” (1938 рік) та мигдалеву бабку за рецептом 1910 року, передають Патріоти України....

Які хитрощі допоможуть виправити ситуацію, якщо борщ вийшов надто кислим

четвер, 2 травень 2024, 18:07

У борщу завжди присутня впізнавана кислинка, без якої страву не вийде назвати класичною, передають Патріоти України. Однак будь-яка господиня може перестаратися, у результаті чого страва стає надмірно кислою. Як правило, ця ситуація виникає у тому випа...