Суто українська смакота: Клопотенко поділився рецептом борщу в домашньому житньому хлібі

Відомий український кулінар Євген Клопотенко запропонував рецепт борщу в хлібі.

«Але хліб для цього треба зробити самим. Житній. Такий, з хрусткою скоринкою й насиченим смаком. А потім налити туди борщ. Він буде на ребрах, з квасолею, часником та в'яленої грушею. І ось ви зачерпуйте ложечку борщу, відриваєте скоринку хліба і вам так добре-добре. Прямо лікує душу», — так кулінар прорекламував свою страву.

Житній хліб

Інградієнти:
500 мл теплої води
24 грама живих дріжджів
2 ст.л. цукру
500 г пшеничного борошна
200 г житнього борошна
1 ч.л. солі
20 г сухої ромашки
2 ст.л. олії
Приготування:
Берете 500 мл теплої води, розчиняєте там 24 грама живих дріжджів, додаєте 2 ст.л. цукру. Перемішуєте й залишаєте на 15 хвилин. Це називається опара. Треба, щоб дріжджі прокинулися і були готові до дії.
Потім перемішуєте 500 г пшеничного та 200 г житнього борошна, додаєте 1 ч.л. солі, 20 г сухої ромашки, 2 ст.л. олії й опару. Вимішуєте, робите милу кульку і залишаєте на 50 хвилин.
Потім візьміть форму, в якій будете запікати хліб, і змастіть олією.
Хліб пекти одну годину при 200 градусах.

Потім у готового хліба можна зрізати верхівку, дістати м'якуш і налити в хліб борщ.

Снідати чи ні: Лікарі пояснили, що насправді відбувається з вашим організмом після ранкового прийому їжі

неділя, 23 листопад 2025, 19:10

Статус "найважливішого прийому їжі" сніданок отримав у 1960-х, коли американська дієтологиня Адель Девіс сформулювала відоме правило: “снідай як король, обідай як принц, вечеряй як жебрак”. Попри те, що сьогодні 15% дорослих регулярно пропускають перши...

Господиням на замітку! Як правильно варити горох і що додати у воду, щоб він швидко розварився і був м'яким

неділя, 23 листопад 2025, 18:45

Горох - дуже ситний і смачний продукт, який можна використовувати для приготування супів, а також пирогів і паштетів. Якщо ви хочете, щоб горох був м'яким у стравах, кулінари радять додавати соду у воду, вона зробить горох м'яким, передають Патріоти Ук...