Святковий узвар: Секрет смачного зимового напою, котрим тішилися десятки поколінь українців

Узвар вважається обов'язковим напоєм на святковому столі на Різдво. Завдяки фруктам узвар дуже корисний і містить безліч вітамінів. Однак у цього головного різдвяного напою є один особливий секрет. Насправді справжній Різдвяний узвар не варять, а заварюють, зазначають Патріоти України.

Саме так можна зберегти всі корисні елементи з фруктів і ягід. У більшості рецептів вказується, що після кипіння узвар потрібно варити ще 10-15 хвилин. Але це не так.

Зазвичай узвар роблять з висушених яблук, груш, слив, абрикос і родзинок. Але у кожної господині є власний рецепт домашнього узвару.

Додавати в напій цукор не потрібно, оскільки фрукти самі по собі солодкі. Однак можна додати в нього мед.

Як приготувати правильний узвар

Залийте всі сухофрукти теплою водою, дайте їм трохи постояти. Потім злийте воду і ретельно промийте під проточною водою.

Перекладіть фрукти в каструлю, залийте холодною водою, доведіть до кипіння і вимикайте вогонь.

Дайте узвару настоятися 5-8 годин.

Цікаво! В одному зі старовинних рецептів узвару зазначено, що всі інгредієнти потрібно додавати поступово.

Ягоди поставити на вогонь відразу, а ось сушені яблука додати потрібно через 10 хвилин.

Ще через 10 хвилин – чорнослив, а ще через 5 хвилин – родзинки. Потім довести до кипіння і швидко вимкнути, додати мед і закрити кришкою.

Після - поставити узвар в холодне місце на ніч.

Ефект може здивувати! ТОП-6 продуктів, які бадьорять не гірше за каву

субота, 7 червень 2025, 19:08

Розповідаємо, які продукти, крім кави, допоможуть швидко прокинутися і зарядять енергією на весь наступний день, передають Патріоти України. Однією з найпоширеніших причин сонливості та недосипання є зневоднення організму. Іноді, щоб прокинутися та доп...

А ви це знали? Чим можна замінити рис при приготуванні голубців

субота, 7 червень 2025, 17:10

Рис здається незамінним компонентом, без якого неможливо уявити класичні голубці. Крупа чудово вбирає м’ясний сік і робить страву більш гармонійною та збалансованою. Проте будь-якій господині часом хочеться відійти від класичної рецептури, спробувавши ...