Харчові добавки, відомі більшості споживачів як "єшки", додають в їжу з кількох причин, зазначають Патріоти України.
Одні продовжують термін придатності харчових продуктів, інші — покращують смак, колір або знижують енергетичну цінність їжі. Але чи всі вони безпечні і чи не викличуть проблем зі здоров'ям? Давайте розбиратися.
Консерванти
Консерванти — одні з найбільш часто використовуваних добавок. Більшість з них міститься в готових стравах або напівфабрикатах. Консерванти продовжують термін зберігання їжі, але разом з тим не приносять ніякої користі для людського організму. З цієї причини найкраще споживати свіжі продукти, які містять більшу частину вітамінів і мінералів.
Допустимі консерванти
З доданих речовин, що не викликають проблем зі здоров'ям, варто згадати в основному натуральні, такі як цукор, сіль або оцет. Звичайно, їх вживання повинне бути в розумних кількостях. Вони мають бути вказані на упаковці в незміненому вигляді і використовуються при всіх видах приготування (сушка, заморожування, теплова обробка і т.д.).
Спірні речовини
Ці речовини не дуже корисні і досі ведуться суперечки про те, як вони впливають на правильне функціонування організму в довгостроковій перспективі. Цю групу речовин, починаючи з серії Е200, у жодному разі не можна використовувати часто і в надмірних кількостях. В основному це сорбінова кислота, сорбат калію і кальцію, бура, а також мурамідаза.
Невідповідні речовини
Що стосується невідповідних речовин, то більшість з них — штучно створені синтетичні речовини. Вони можуть викликати проблеми зі здоров'ям, деякі навіть можуть мати канцерогенну дію, а їх вживання викликати гіперчутливість або непереносимість певних продуктів. До них відносяться, наприклад, діоксид сірки, бензойна кислота, біфеніл, сульфіт натрію і кальцію, нізин або нітритна група.
Щоб полегшити вам завдання, ось список тих речовин, які викликають найбільші проблеми зі здоров'ям:
Які промислові продукти краще виключити з раціону
Більшість цих речовин — це продукти з тривалим терміном зберігання. До них відносяться консерви, супи з пакетів, страви швидкого приготування, паштети і багато іншого. Завжди читайте склад при покупці і якщо бачите на упаковці велику кількість букв Е з цифрами, краще повернути цей товар на полицю і постаратися знайти менш насичений хімічними добавками варіант або самостійно приготувати цю страву.
У класичному рецепті приготування котлет, який часто використовують господині, є цибуля. Цей продукт дійсно робить страву смачнішою та соковитішою. Але чи треба смажити овочі перед тим, як додати їх до фаршу? Все залежить від способу приготування та ре...
Досвідчені господині і навіть професійні кухарі часто додають у котлети особливі компоненти, які повинні надати страві апетитної пишної форми, передають Патріоти України. Однак деякі інгредієнти можуть надавати надто очевидного відтінку смаку, що може ...