Це варто знати всім: Які харчові добавки у складі продуктів можуть бути небезпечними для здоров'я

Харчові добавки, відомі більшості споживачів як "єшки", додають в їжу з кількох причин, зазначають Патріоти України.

Одні продовжують термін придатності харчових продуктів, інші — покращують смак, колір або знижують енергетичну цінність їжі. Але чи всі вони безпечні і чи не викличуть проблем зі здоров'ям? Давайте розбиратися.

Консерванти

Консерванти — одні з найбільш часто використовуваних добавок. Більшість з них міститься в готових стравах або напівфабрикатах. Консерванти продовжують термін зберігання їжі, але разом з тим не приносять ніякої користі для людського організму. З цієї причини найкраще споживати свіжі продукти, які містять більшу частину вітамінів і мінералів.

Допустимі консерванти

З доданих речовин, що не викликають проблем зі здоров'ям, варто згадати в основному натуральні, такі як цукор, сіль або оцет. Звичайно, їх вживання повинне бути в розумних кількостях. Вони мають бути вказані на упаковці в незміненому вигляді і використовуються при всіх видах приготування (сушка, заморожування, теплова обробка і т.д.).

Спірні речовини

Ці речовини не дуже корисні і досі ведуться суперечки про те, як вони впливають на правильне функціонування організму в довгостроковій перспективі. Цю групу речовин, починаючи з серії Е200, у жодному разі не можна використовувати часто і в надмірних кількостях. В основному це сорбінова кислота, сорбат калію і кальцію, бура, а також мурамідаза.

Невідповідні речовини

Що стосується невідповідних речовин, то більшість з них — штучно створені синтетичні речовини. Вони можуть викликати проблеми зі здоров'ям, деякі навіть можуть мати канцерогенну дію, а їх вживання викликати гіперчутливість або непереносимість певних продуктів. До них відносяться, наприклад, діоксид сірки, бензойна кислота, біфеніл, сульфіт натрію і кальцію, нізин або нітритна група.

Щоб полегшити вам завдання, ось список тих речовин, які викликають найбільші проблеми зі здоров'ям:

  • Барвники: E104, E110, E122, E129, E124, E132, E133.
  • Бензойна кислота: E210.
  • Нітрит натрію: E250.
  • Глутамат натрію: E621.
  • Аспартам: E951.
  • Цикламат натрію: E952.

Які промислові продукти краще виключити з раціону

Більшість цих речовин — це продукти з тривалим терміном зберігання. До них відносяться консерви, супи з пакетів, страви швидкого приготування, паштети і багато іншого. Завжди читайте склад при покупці і якщо бачите на упаковці велику кількість букв Е з цифрами, краще повернути цей товар на полицю і постаратися знайти менш насичений хімічними добавками варіант або самостійно приготувати цю страву.

Любите гречку? Ось що обов’язково потрібно про неї знати

субота, 12 липень 2025, 17:09

Гречана крупа - не новинка на українських столах, але багато хто досі не знає, що вона буває різною й що її корисні властивості залежать від способу обробки. Біла чи смажена, у гарнірі чи як начинка - гречка заслуговує на більше місце в нашому раціоні,...

Пийте каву правильно: Коли вона працює, а коли шкодить кишківнику

субота, 12 липень 2025, 13:05

Мільйони людей починають день з кави ще до сніданку. Але чи така звичка дійсно корисна для шлунково-кишкового тракту? Експерти розповідають, коли кава на голодний шлунок . це стимул, а коли - шкода, передають Патріоти України. Кава стимулює вироблення ...