Вийдуть не гірше, ніж дорогі італійські: 2 способи заготовки в'ялених помідорів на зиму

В'ялені помідори – яскравий інгредієнт брускет та сендвічів. Чудово смакують вони й у свіжих салатах із сиром, а також у пирогах та пасті. Найкращі сорти помідорів для в'ялення – "слива" та "чумак". У них м'ясисті стінки й мало насіння, радять Патріоти України.

Ми підготували для вас 2 способи в'ялення помідорів:

  • швидкий – у духовці;
  • природний – на сонці.

Обирайте той варіант, який вам зручніший, і готуйте смачну закуску з помідорів на зиму разом з нами!

В'ялені помідори: 2 способи

  • Час: від 5 годин до 2 – 3 діб.
  • Порції: 3 – 4

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Для бланшування помідорів зробіть надріз ножем та залийте їх окропом. Залишіть помідори в окропі на 1 хвилину, далі вийміть їх та помістіть в крижану воду.
  2. Зніміть шкірку з помідорів за допомогою гострого ножа.
  3. Розріжте помідори на чотири частини та видаліть насіння.
  4. Зубчики часнику натріть на дрібній тертці та змішайте з сумішшю італійських трав. Додайте сіль та цукор і перемішайте. Влийте трішки оливкової олії і знову перемішайте.
  5. У приготований маринад додайте помідори та ретельно вимішайте руками.
    1. Перший варіант. Викладіть помідори на деко з дірочками або на силіконовий коврик та відправте сушитися в духовку при 120 градусах. Процес займе 4 – 5 годин.
    2. Другий варіант. Також можна сушити їх на сонці. В цьому варіанті накрийте їх марлею, щоб вона вбирала зайву вологу. Через добу переверніть помідори на іншу сторону, залишіть ще на добу.
  6. Готові в'ялені помідори потрібно скласти в маленькі баночки, переклавши свіжими листочками базиліку, дрібно нарізаним часником.
  7. Залийте помідори оливковою олією — вона має повністю їх покривати.
  8. Закрийте банку кришкою і зберігайте в холодильнику.

Чи можна смажити кілька разів на одній олії? Пояснюють експерти

неділя, 28 грудень 2025, 17:12

Багаторазове використання олії під час смаження може бути небезпечним, але не завжди. Головний ризик полягає в тому, що при повторному нагріванні жиру утворюються токсичні та канцерогенні сполуки, які потрапляють у їжу. Особливо шкідливо, якщо олія пер...

А ви це знали? Чому не можна віджимати пакетик чаю

неділя, 28 грудень 2025, 13:09

Заварювання чаю для більшості людей - справа звична й майже автоматична. Ми кидаємо пакетик у чашку, чекаємо кілька хвилин і, не замислюючись, віджимаємо його ложкою. Цей жест здається дрібницею, на яку не варто звертати увагу, передають Патріоти Украї...