Забудьте про них! ТОП-9 продуктів, що зруйнують ваш шлунок

Їжа може підтримувати вашу енергію та захищати від хвороб, проте далеко не вся улюблена їжа є корисною. Зокрема, деякі оброблені продукти можуть викликати проблеми зі шлунком, запалення та втрату енергії, що особливо стосується людей з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою або синдромом подразненого кишечника, де навіть здорові продукти можуть викликати дискомфорт, передають Патріоти України.

В Eat This, Not That поділились деякими найгіршими продуктами, яких вам ніколи не порекомендують вживати лікарі. Ознайомтесь із цим списком та подбайте про своє травлення, щоб ваш організм міг отримувати всі необхідні поживні речовини.

Рафіновані вуглеводи

Уникайте простих вуглеводів, що містяться в рафінованих зернах та сильно оброблених продуктах, таких як чипси, білий хліб та газована вода, оскільки вони можуть викликати здуття живота і гази. Крім того, ці продукти сприяють розмноженню шкідливих кишкових мікробів, які переважають над корисними, що може призвести до запалення кишечника та інших проблем зі здоров'ям.

Консерви з високим вмістом натрію

Уникайте продуктів з високим вмістом натрію. До прикладу, середня банка консервованого супу може містити понад 700 мг, а бутерброд із шинкою — 1117 мг натрію. Високий вміст солі може пошкодити шлункову слизову, збільшуючи ризик появи виразок та раку шлунку.

Знежирений йогурт

Люди з непереносимістю лактози часто мають проблеми зі шлунком після споживання молочних продуктів, але навіть ті, хто не має цієї проблеми, можуть відчувати дискомфорт через високий вміст цукру в деяких йогуртах. Наприклад, у чашці нежирного йогурту може бути понад 24 грамів цукру, що своєю чергою, може викликати здуття, запор або діарею.

Гостра їжа

Гостра їжа може знизити ризик загальної смертності, але деяким людям краще обмежити споживання гострого, через ризик появи шлунково-кишкового симптому. Крім того, люди молодого віку та жінки більше схильні до неприємностей, таких як нудота і діарея. Тому важливо прислухатися до свого організму і помірно вживати гострі страви.

Смажена їжа, апельсиновий сік, кава та алкоголь

Щоб зменшити подразнення шлунка при гастриті, уникайте кофеїну, кислої їжі, смажених страв, молочних продуктів, газованих напоїв, жирної їжі, шоколаду та алкоголю. Особливо варто бути обережними з такими продуктами, як картопля фрі та курячі нагетси, оскільки вони можуть викликати печію та кислотний рефлюкс. Обирайте легші варіанти їжі, щоб поліпшити самопочуття.

Вуглеводи FODMAP

Люди з чутливістю до вуглеводів можуть відчувати гази та здуття через споживання продуктів, багатих на FODMAP — цукри, що погано засвоюються тонким кишечником. Дієта з низьким вмістом FODMAP обмежує певні продукти, яких варто поступово повертати у раціон, щоб виявити, які саме викликають проблеми. У цьому випадку для забезпечення збалансованого харчування рекомендується працювати з дієтологом.

Штучні підсолоджувачі

Обмежте споживання штучних підсолоджувачів, таких як сукралоза та аспартам, оскільки вони можуть порушувати баланс мікробіома кишечника. Дослідження показали, що навіть невеликі концентрації можуть робити кишкові бактерії токсичними, що веде до різних проблем зі здоров’ям. Зверніть увагу на натуральні альтернативи для підтримки здоров'я травної системи.

Енергетичні напої

Енергетичні напої часто містять кофеїн та ніацин, які можуть викликати розлад шлунку та нудоту. Хоча ризик отруєння ніацином низький, важливо перевіряти етикетки на вміст цього вітаміну, щоб уникнути його надмірного споживання. Зверніть увагу, що симптоми токсичності можуть включати почервоніння, запаморочення та головний біль.

Цукристі злаки

Уникайте цукристих злаків, оскільки вони можуть містити гербіциди, які шкодять здоровим кишковим бактеріям. Дисбаланс у мікрофлорі може призвести до різних проблем, таких як шлунково-кишкові розлади, діабет, ожиріння, рак і депресія. Обирайте органічні або безглютенові альтернативи для підтримки здоров'я кишківника.

А ви це знали? Навіщо досвідчені господині додають у суп сметану чи натуральний йогурт

четвер, 3 жовтень 2024, 13:05

Багато господинь люблять готувати перші страви, які особливо добре підходять для прохолодного літа, осіннього і зимового раціону, оскільки мають приємний зігріваючий ефект, передають Патріоти України. До того ж супи мають приємний смак, якщо готувати ї...

Не робіть помилок! ТОП-10 продуктів, які не можна зберігати в холодильнику

четвер, 3 жовтень 2024, 12:00

Холодильник необхідний для зберігання продуктів за низьких температур, передають Патріоти України. У цих умовах їжа псується значно повільніше. Однак він допомагає зберегти далеко не всі продукти харчування. Експерти перерахували 10 продуктів, які псую...