Чому млинці виходять сухими: ТОП-8 причин, про які варто знати

Ніжні мереживні млинці - дійсно потребує майстерності кулінара. Але не рідко трапляються ситуації, коли начебто правильно замішане тісто для млинців - це ще не запорука успіху. Іноді млинці навіть у досвідчених господинь виходять ламкими, сухими, з підгорілими краями. Пропонуємо розібратися, чому так відбувається, передають Патріоти України.

Через що млинці виходять ламкими: 8 основних причин

Класичний рецепт млинців включає всього шість інгредієнтів: курячі яйця, молоко( кефір або сироватка), сіль і цукор, борошно, рослинна олія або вершкове масло. Здавалося б, достатньо змішати все у вказаних пропорціях, щоб млинці вийшли м’якими та еластичними. Насправді все складніше.

Тому при приготуванні потрібно чітко дотримуватись рецептури, а також враховувати кілька важливих факторів, які можуть вплинути на якість готових млинців. Отже, до сухості млинців може призвести:

Занадто багато соди. Харчова сода – значний інгредієнт у кулінарії. Завдяки їй випічка стає пишною. Однак якщо додати соди більше, ніж зазначено в рецепті, вона чинитиме протилежний ефект і витягне з тіста вологу. Використовуйте її з розрахунку 5 г на 1 л готового тіста, інакше надлишок харчової соди погіршить смак млинців. Також радимо замінити соду на розпушувач.

Відсутність кисломолочних продуктів у складі тіста. Якщо для тіста використовувати звичайну воду, млинці вже в процесі випікання почнуть кришитися по краях. Рекомендуємо додавати в тісто молоко, кефір або кисле молоко. Завдяки кисломолочним продуктам підвищеної жирності (2,5–5%) млинці завжди будуть ніжними.

Неправильний вибір борошна для тіста. Млинці можуть бути ламкими і в тому випадку, якщо ви вирішите використовувати борошно низької якості. Також до невдалого результату призведе застосування безглютенового борошна або лише цільнозернового. Причина – нестача клейковини. Оптимальною для приготування млинців вважається пшеничне борошно вищого ґатунку. Або цільнозерновеі пшеничне 1:1.

Надлишок яєць. Курячі яйця для млинців – один із ключових інгредієнтів. Однак у тісто їх потрібно додавати обережно. Багато кулінарів-початківців вважають: чим більше яєць — тим краще. Але це твердження помилкове. Надлишок яєчного білка може призвести до того, що млинці вийдуть «гумовими», а полежавши кілька годин, зовсім засохнуть. Пам’ятайте, що оптимальна кількість яєць на 500 мл молока – лише 2 шт.

Неправильний посуд. Вибір сковороди для випікання млинців також має велике значення. Якщо посуд неякісний, з тонким дном або пошкодженим покриттям, то його для приготування використовувати не варто – млинці з високою ймовірністю підгорять. Краще взяти сковороду з товстим дном, яка забезпечить рівномірний розподіл нагріву по всій поверхні. Відмінним варіантом стане чавунна сковорода. Млинці, приготовлені на ній, добре пропікаються і вийдуть м’якими.

Маленький вогонь. При випіканні млинців слід постійно контролювати інтенсивність нагрівання. Якщо він буде сильним, тісто підгорить. А якщо слабким — млинець не пропечеться, а підсушиться і стане ламким. Щоб уникнути і того і іншого, радимо дотримуватися наступного алгоритму дій: добре прогрійте сковорідку на великому вогні, потім зменште нагрівання до середнього, капніть в сковороду трохи рослинної олії і розподіліть її по поверхні кулінарною кісточкою. Потім тонким шаром наливайте тісто.

Використання блендера. Блендер – дуже зручний кухонний гаджет, який спрощує приготування багатьох страв. Але використовувати його для замішування млинця не варто, так само як і міксер. Вся справа в тому, що в процесі перемішування на великих обертах змінюється суміш тіста, через що млинці виходять більш щільними і сухуватими. Рекомендуємо застосовувати вінчик або виделку — для приготування млинця це найвідповідніші інструменти.

Поспіх. Чому млинці часто виходять сухі? Через банальний поспіх. Багато недосвідчених господинь, замісивши тісто, відразу поспішають пустити його в справу. Але це велика помилка. Готове тісто млинця потрібно залишати на 20-25 хвилин «відпочити» при кімнатній температурі. За цей час клейковина з борошна розбухне і в результаті млинці набудуть еластичності і будуть м’якими навіть у холодному вигляді.

Часто буває і так, що млинці, які при випіканні вийшли ідеальними, полежавши якийсь час, підсихають і стають гумовими і крихкими. Щоб цього уникнути, складайте їх у ємність, яку можна накрити кришкою або рушником. Також млинці потрібно рясно змащувати вершковим маслом, як тільки знімаєте зі сковорідки. Це допоможе їм довше залишатися м’якими.

Джерело: ПростоВей

А ви це знали? Чому досвідчені кулінари додають у котлети лише жовтки

п’ятниця, 23 серпень 2024, 6:12

Багато хто додає у фарш на котлети яйця, це досить традиційний підхід. Але мало хто знає, що ціле яйце робить м’ясні вироби сухі та жорсткі. Все тому, що і м’ясо, і яйце має багато білка, а він під час смаження поглинає вологу та згортається, передають...

А ви це знали? Які яблука найкорисніші - червоні чи зелені

п’ятниця, 23 серпень 2024, 5:40

Яблука – це потужне джерело важливих мікроелементів для нашого організму, вони можуть замінити купу ліків, тому від них сама користь, передають Патріоти України. Фрукти містять близько 30 вітамінів та 150 корисних мікроелементів, тому це справжній супе...