Відомий хірург-онколог Джастін Стеббінг закликав додавати порцію йогурту до свого щоденного раціону, щоб знизити ризик розвитку раку кишечника на 20%, передають Патріоти України.
– Дані, що з’явилися, свідчать про те, що регулярне вживання йогурту може мати захисний ефект проти деяких агресивних форм раку, – каже експерт.
Однак онколог попередив, що не всі йогурти однаково корисні. За його словами, різні процеси ферментації можуть призводити до різних рівнів корисних бактерій, тож варто обирати прості, несолодкі та жирні сорти, які містять більше ситного білка та добавок.
Порада професора Стеббінга стала результатом вражаючого дослідження, опублікованого минулого місяця, яке засвідчило, що в тих, хто з’їдав щонайменше дві порції йогурту на тиждень упродовж трьох десятиліть, ризик захворіти певним типом раку кишківника був на одну п’яту нижчим.
Зокрема, у них знизився ризик розвитку пухлин, що містять біфідобактерії. Це тип бактерій, присутніх у кишківнику, які допомагають перетравлювати клітковину і запобігати інфекціям.
Йогурт також може чинити протизапальну дію на слизову оболонку кишечника, що додатково знижує ризик розвитку раку.
Дослідження вчених Гарвардського університету, в якому взяли участь понад 130 тис. осіб, не є першим, що виявило зв’язок між молочними продуктами та захистом від раку кишківника.
Британське дослідження, опубліковане в січні, засвідчило, що збільшення щоденного споживання молока всього на одну склянку на день може значно знизити ймовірність розвитку раку кишечника.
Дослідники зібрали дані більше ніж 542 тис. жінок і виявили, що у тих, хто споживав еквівалент однієї великої склянки молока на день, ризик захворювання був на 17% нижчим.
Вони припустили, що користь також може полягати у високому вмісті кальцію в молочних продуктах.
– Кальцій може допомогти захистити від раку, зв’язуючись із потенційно шкідливими речовинами в кишечнику і сприяючи загибелі аномальних клітин, – пояснив професор Стеббінг.
За старих часів традиційною зимовою застільною стравою був холодець, причому варили його без желатину, а застигав він без холодильника. Що заважає сучасним господиням, які мають на кухні все необхідне для приготування холодця, зварити його правильно, п...
Пельмені завжди можна приготувати дуже смачно, якщо відповідально підійти до вибору складових. Не тільки від якості тіста та м’яса залежатиме результат: важливо ще правильно відварити пельмені. Які моменти варто враховувати під час готування, передають...