Доступний всім! Онколог закликав їсти цей продукт щодня, щоб знизити ризик раку на 20%

Відомий хірург-онколог Джастін Стеббінг закликав додавати порцію йогурту до свого щоденного раціону, щоб знизити ризик розвитку раку кишечника на 20%, передають Патріоти України.

– Дані, що з’явилися, свідчать про те, що регулярне вживання йогурту може мати захисний ефект проти деяких агресивних форм раку, – каже експерт.

Не всі йогурти корисні

Однак онколог попередив, що не всі йогурти однаково корисні. За його словами, різні процеси ферментації можуть призводити до різних рівнів корисних бактерій, тож варто обирати прості, несолодкі та жирні сорти, які містять більше ситного білка та добавок.

Порада професора Стеббінга стала результатом вражаючого дослідження, опублікованого минулого місяця, яке засвідчило, що в тих, хто з’їдав щонайменше дві порції йогурту на тиждень упродовж трьох десятиліть, ризик захворіти певним типом раку кишківника був на одну п’яту нижчим.

Зокрема, у них знизився ризик розвитку пухлин, що містять біфідобактерії. Це тип бактерій, присутніх у кишківнику, які допомагають перетравлювати клітковину і запобігати інфекціям.

Йогурт також може чинити протизапальну дію на слизову оболонку кишечника, що додатково знижує ризик розвитку раку.

Дослідження

Дослідження вчених Гарвардського університету, в якому взяли участь понад 130 тис. осіб, не є першим, що виявило зв’язок між молочними продуктами та захистом від раку кишківника.

Британське дослідження, опубліковане в січні, засвідчило, що збільшення щоденного споживання молока всього на одну склянку на день може значно знизити ймовірність розвитку раку кишечника.

Дослідники зібрали дані більше ніж 542 тис. жінок і виявили, що у тих, хто споживав еквівалент однієї великої склянки молока на день, ризик захворювання був на 17% нижчим.

Вони припустили, що користь також може полягати у високому вмісті кальцію в молочних продуктах.

– Кальцій може допомогти захистити від раку, зв’язуючись із потенційно шкідливими речовинами в кишечнику і сприяючи загибелі аномальних клітин, – пояснив професор Стеббінг.

А ви це знали? Чому яйця після варіння не можна класти в холодну воду

вівторок, 7 жовтень 2025, 7:45

Багато господинь переконані, що холодна вода після варіння - найкращий спосіб зупинити процес приготування яєць і зробити чищення шкаралупи легким, передають Патріоти України з посиланням на ТСН. . Цю пораду повторюють цілі покоління, але насправді вон...

Ще й дуже смачний! Цей напій рятує від атеросклерозу і зміцнює судини

вівторок, 7 жовтень 2025, 6:15

Хоча вода залишається головним напоєм протягом дня, гранатовий сік може надати організму чимало користі. Він підтримує роботу серця, вен та артерій, забезпечує організм необхідними вітамінами та мінералами, передають Патріоти України. Гранат багатий на...