"Дуже груднева страва": Шеф-кухар розповів, як приготувати неймовірно смачне курча із мандаринами

"Перш ніж написати про мої улюблені грудневі страви, я хотів би зробити відступ, яка ж їжа, на мою думку, популярна в грудні. По-перше, грудень — місяць передсвятковий, а це означає, що і страви мають бути із "родзинкою", - пише шеф-кухар Андрій Величко у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"По-друге, у грудні вже досить холодно, тому їжа має бути поживною та відповідати сезону. Ну а по-третє, у грудні потрібно закінчити багато справ та проектів, встигнути все до Нового року. Тому і рецепти мають бути не з розряду «візьміть половину зарплати і цілий вихідний», а більш практичні. До таких страв я завжди відносив запечену, томлену, тушковану їжу. Їжу, приготування якої не потребує постійного багатогодинного перебування на кухні. Як правило, достатньо години на підготовку, а після цього можна займатися своїми справами.

Інгредієнти (на 2−3 персони):

  • Середнього розміру бройлерне курча — 1 шт.
  • Батат — 1 шт. (можна замінити 2-3 картоплинами)
  • Мандарини — 2 шт.
  • Бессарабська паприка — 1 ч. л.
  • Мед — 1 ст. л.
  • Олія — 3 ст. л.
  • Соєвий соус — 2 ст. л.
  • Гірчиця — 1 ст. л.
  • Оцет фруктовий (у мене айвовий, але не принципово) — 1 ст. л.
  • Кілька коробочок кардамону та анісу (за бажанням)
  • Сіль, перець за смаком

Крок 1. Підготуємо продукти

Щодо курчати, то я радше мав на увазі молодого півника або курочку. Навіть бройлерна підійде. А краще — домашній бройлер. Або не бройлер. Але вони, на жаль, витіснили курку, що виросла у більш природний спосіб. Я, наприклад, і досі мрію відшукати в Україні добротну курку, не бройлерну, а зі смаком. Ось у Франції зберегли «Бресську породу» і подають її в ресторані зі сморжами. А у нас із цим туго. До речі, якщо у вас є контакти фермерів зі справжніми курочками — з мене рецепт!

Так, відволіклися. Курочку підготували. За вагою вона має бути не більше кілограма, а ідеально — 600−800 грам. У неї потрібно видалити крайню фалангу крила і обпалити, якщо залишилося пір'я. Мити не слід.

Батат достатньо очистити і нарізати великими шматками розміру 3−4 см. І переходимо до маринаду.

Крок 2. Готуємо маринад

Змішуємо всі інгредієнти до однорідного стану, туди вичавлюємо сік мандаринів, та й самі мандарини залишаємо в маринаді. Ось цим усім добре й обмазуємо нашу курочку-курча. І так залишаємо на кілька годин. Ідеально — на ніч у холодильнику. Але й кількох годин перед запіканням вистачить.

Крок 3. Запікання

Тут є нюанс. Я рекомендую використовувати " рукав" — так виходить соковитіше. І запікати слід так, щоб батат був знизу та навколо курочки. А саму курочку слід покласти на грудку — так вона не висохне. І добре все перемішайте — маринад повинен бути на всіх продуктах — адже він швидко стікає. Варто використовувати пензлик.

Температура — перші 15 хвилин 200℃, потім слід знизити температуру до 170−180℃ та запікати до готовності — тобто близько 30−40 хвилин.

Пропечений батат, який розім'яли в пюре разом із соками курочки та маринаду після запікання — особливого смаку гарнір! Впевнений, ви збожеволієте від нього. Ну а аромат трохи «димний» бессарабської паприки перетворить гарну курочку на ідеальну. Ось таку нескладну, але дуже грудневу страву можна приготувати на вечерю".

Джерело: НВ

Це така смакота! Як приготувати соковиті рублені курячі котлети з грибами та сиром

середа, 24 квітень 2024, 11:08

Котлети з курятини часто виходять сухі та давкі. Але якщо з філе зробити не фарш, а дрібно порізати та додати грибочки й сир, то вийде неймовірно соковита страва. Спробуйте приготувати і цей рецепт стане одним з улюблених, передають Патріоти України. ...

Секрет досвідчених господинь! Як активоване вугілля рятує від неприємного запаху з раковини

середа, 24 квітень 2024, 10:59

Тема неприємного запаху, який поширюється всією квартирою і бере свій початок у встановленій на кухні раковині, вельми актуальна для багатьох господинь. Подібна неприємність може переслідувати домогосподарок навіть у тому разі, якщо вони ретельно догля...