Яйця справді містять значну кількість харчового холестерину (близько 186 мг у середньому яйці) – але в більшості людей він мало впливає на рівень «поганого» LDL-холестерину в крові. Дослідження показують, що організм компенсує надходження холестерину з їжею, зменшуючи його власне виробництво в печінці, передають Патріоти України.
Американська Асоціація Серця (AHA) більше не обмежує споживання яєць для загалом здорових людей. У своїх найновіших рекомендаціях вони зазначають, що до одного яйця на день цілком безпечно включати в “серцево-здоровий” раціон, якщо рівні LDL низькі і загальний раціон збалансований.
Велике рандомізоване дослідження показало: учасники, які вживали до 12 яєць на тиждень, не мали суттєвих змін у загальному чи LDL-холестерині після чотирьох місяців порівняно з тими, хто їв менше двох яєць на тиждень.
Однак людям із діабетом або вже встановленими серцево-судинними захворюваннями варто бути обережнішими: деякі великі спостережні дослідження повідомляють про підвищений ризик при споживанні понад 7 яєць на тиждень у цій групі.
Крім холестерину, яйця багаті на високоякісний білок, вітаміни D, B12, A, холін та антиоксиданти (лютеїн, зеаксантин). Вони підтримують роботу мозку, зір і імунітет, тож користь яєць часто перевищує потенційні ризики.
Висновок: для здорових людей 1 яйце на день – цілком безпечно й навіть корисно. Якщо у вас проблеми з діабетом чи ССЗ, проконсультуйтеся з лікарем і слідкуйте за загальним раціоном і рівнями холестерину в крові
Мабуть, це один із найпростіших способів приготування свинячої грудинки для м’ясної нарізки. Попередньо маринувати свинину не треба. Потрібні свиняча грудинка, соєвий соус і за бажанням її можна доповнити часником і солодкою паприкою. Соєвий соус дає п...
Щороку серцево-судинні захворювання забирають життя тисяч українців. І хоча генетика відіграє свою роль, спосіб життя та раціон - фактори, які ми можемо контролювати. Правильне харчування здатне знизити ризик хвороб серця без медикаментів. Особливо важ...