ТОП-12 секретів, як зробити м'якими махрові рушники

Купуючи банний рушник, хочеться бути впевненим у тому, що текстиль надовго збереже первозданний вигляд. Але насправді відбувається все інакше, передають Патріоти України

Через численні прання в машинці-автомат, махрова тканина згодом грубіє, зминається і через пару місяців нова річ особливо нічим не відрізняється від таких же застираних рушників, що лежать у комоді.

Якщо після прання рушник став грубим і колючим, не хвилюйтеся, що він залишиться таким назавжди. Є способи змінити і відновити початковий вид виробу. Про них ми зараз розповімо.

Чому грубіє махрова тканина

Завдяки пухкій структурі, м'якому довгому ворсу і натуральному складу цей вид тканини має унікальні властивості, які відрізняють його від інших матеріалів. За рахунок великої поверхні ворсинок рушники з махри відмінно вбирають воду та масажують тіло, а також мають стійке забарвлення та не викликають алергії.

Махрова тканина має свої недоліки:

  • ворсинки не стійкі до механічного впливу та при зачепі швидко витягуються у довгі петлі;
  • через високу щільність тканина довго сохне і легко змінюється.Як зробити махрові рушники м'якими після прання/Фото: Getty Images

Є чимало факторів, що впливають на м'якість виробу:

  • Вода. У багатьох регіонах у водопровідній воді міститься велика кількість вапняних солей, через які вона стає жорсткою. Різні домішки осідають на тканині, забивають повітряні просвіти, чим дуже погіршують якість текстилю та роблять його жорстким.
  • Порошок для прання. Якщо ви будете точно впевнені, що ваш рушник можна прати в порошку, то прайте. Але махрові вироби потрібно прати лише гелем. Порошок осідатиме у ворсистій структурі матеріалу, тим самим погіршуючи його.
  • Недотримання правил прання. Занадто гаряча вода і барабан, що швидко обертається, теж може стати причиною огрубіння махрової тканини.
  • Неправильний догляд. Купивши махровий рушник, потрібно забезпечити йому правильний догляд. Якщо ви будете виварювати рушник, гладити його без відпарювання або сушити поблизу обігрівальних приладів, то махровий виріб швидко стане грубим і неприємним на дотик.
  • Погана якість рушника. І таке буває. Якщо виробник при виробництві використовував матеріал невисокої якості, то навіть після першого прання пухнастий виріб втратить свою привабливість.

Як правильно прати рушники

Правильне прання – перше, що впливає на зовнішній вигляд рушника. Щоб воно залишалося м'яким і пухнастим, його не рекомендують прати в режимі "Економія води", не потрібно встановлювати великі обороти (максимум 800 оборотів). Щоб петлі не витягувалися, заповнюйте барабан не більше ніж на 70%. Не стирайте пухнасті рушники з речами, де є гачки або кнопки.

Найкращий засіб для прання махрових рушників – гелі або миючі засоби. Якщо ви все ж таки вирішите прати рушники порошком, то встановіть на машинці додаткове полоскання, щоб вимити всі гранули з текстилю. Експерти радять прати махрові рушники миючим для кольорової білизни, щоб зберегти колір.

Рекомендації щодо прання пухнастих рушників

  1. Використовуйте кондиціонер, у складі яких є силікон. Таким чином можна збільшити поглинання виробу.
  2. Прати потрібно при температурі 30-40 градусів, максимум – 60. Перед пранням вивчіть ярличок із рекомендаціями.
  3. Додайте в барабан пральної машини пластикові кулі. Вони спушують петлі махри.
  4. Для пом'якшення води додайте оцет. Якщо ви затіяли ручне прання рушників, то 200 мілілітрів на 10 літрів, при машинному – 0,5 склянки оцту додайте у відсік для кондиціонера.
  5. Не тримайте і не вичавлюйте з надмірною старанністю вироби з махри. Перед сушінням опустіть рушник у підсолену воду.
  6. Вибілювання використовуйте лише для світлих речей. А краще відбілюйте забруднені вироби окремо.
  7. Сушіть рушники на свіжому повітрі, не під прямими променями сонця.
  8. Рушники не рекомендується гладити, тому що вони можуть втратити свою пишність та м'якість. Якщо ви вирішите погладити, то максимальна температура прасування повинна бути не більше 150 градусів. Використовуйте парозволожувач.

Як пом'якшити тканину

Існують спеціальні магазинні засоби для пом'якшення тканини. Але не всі господарки їх люблять використовувати. Тому у господарстві вже давно розробили методи, які перевірені часом та їх ефективність доведена.

СільХарчова сіль здатна пом'якшити тканину. Засипте її в лоток пральної машини, змішавши з пральним порошком (3 столові ложки). Є ще один спосіб: розведіть 3 ложки солі в 200 мл води і залийте в бак пральні.
ОцетЗалийте 0,5 склянки 9% оцту в лоток для кондиціонера. Оцет не тільки зробить рушник м'яким, а й допоможе усунути неприємний запах.
СодаХарчова сода допоможе зробити воду м'якшою. Просто додайте 3 столові ложки соди в барабан пральної машини.
Харчова сода та 9% оцетЗалийте в лоток для ополіскувача 0,5 склянки 9% оцту, а барабан пральні додайте 0,5 склянки харчової соди. Цей спосіб особливо підійде для білих речей, так як має відбілюючий ефект.

Є ще один варіант зробити рушники м'якими – це приготувати самому ополіскувач. Для цього змішайте склянку води з такою ж кількістю харчової соди, додайте до цього шість склянок 9% оцту. Суміш почне спінюватися. Зачекайте, поки цей процес завершиться і додайте шість склянок води. Щоб кондиціонер мав приємний аромат, додайте до розчину ефірну олію. Таку суміш можна легко використовувати замість магазинного ополіскувача.

Як правильно сушити рушники

Як сушити махрові рушники/Фото: Getty Images

Неправильне сушіння також призводить до того, що рушник стає жорстким. Є ряд правил, дотримуючись яких можна зберегти рушник м'яким і пухнастим.

  • Перед тим, як розвісити рушник, добре струсіть його. Це допоможе розправити ворсинки.
  • Найкраще сушити вироби на свіжому повітрі. Так збережеться не тільки м'якість, але також вони приємно пахнуть.
  • Махрові рушники можна сушити механічним шляхом. Сушильна машинка не зробить його жорсткими, а навіть навпаки, додасть виробу м'якості.
  • Не пересушуйте рушник. В іншому випадку річ стане грубою на дотик.

Як повернути рушнику м'якість

Якщо все ж таки не вдалося зберегти рушник м'яким і він уже став практично дерев'яним, не поспішайте викидати його. Виріб можна зробити м'яким, вдавшись до простих народних рецептів. Якщо ваш рушник став грубим після прального порошку, просто замочіть його в холодній воді на ніч. А потім прополощіть і відправте сушитися. Цей спосіб допоможе вимити залишки миючого засобу з ворсинок та зробить текстиль м'яким та пухнастим. Ви також можете замочити старий рушник у розчині солі на 30 хвилин.

Також чайна сода допоможе відновити зіпсовані неправильним пранням махрові рушники. Для цього замочіть їх на 1 годину в содовому розчині (на 1 літр води 3 столові ложки соди) і потім добре прополоскайте в чистій прохолодній воді.Ще один спосіб позбутися жорсткості махрового рушника – обробити його парою. Це найпростіше зробити за допомогою парогенератора або звичайної праски. Якщо ви подбаєте про правильний догляд для своїх рушників і дотримуєтеся рекомендацій виробника, то вироби надовго збережуть свою новизну та м'якість.

Дуже смачно! Ця запіканка з картоплі стане вашою улюбленою вечерею

четвер, 16 травень 2024, 18:07

Смачно нагодувати родину — це завдання із зірочкою. Кожен день хочеться щось іншого та нового. Картопля є одним із найулюбленіших коренеплодів, які запікають, варять, смажать. Пропонуємо вам ще один варіант страви для вечері, які вийде ніжним та аромат...

А ви це знали? Навіщо кидати в бульйон кубик льоду

четвер, 16 травень 2024, 17:07

Іноді професійні кулінари роблять дії, які здаються нам, кухарям-аматорам дивними. Один із найяскравіших прикладів – це використання льоду при приготуванні бульйону. Перед закипанням відвару деякі кухарі відправляють у каструлю кубик льоду. Недосвідчен...