Чому котлети розвалюються при смаженні і виходять сухими: ТОП-6 прикрих помилок

Котлети - популярне і просте блюдо, рецепт якого передається з покоління в покоління. Наші бабусі і мами готують їх з різного м'яса - свинини, яловичини, курки або індички, але іноді, незалежно від виду фаршу і строгості достримання рецепту, блюдо виходить несмачним, передають Патріоти України.

Як правильно смажити котлети - головні помилки

Існує величезна кількість рецептів котлет, але будь-який з них не допоможе вам приготувати смачну страву, якщо ви не знаєте маленьких хитрощів і з разу в раз повторюєте одні і ті ж помилки. Запишіть собі наведені нижче 6 пунктів, щоб котлети завжди виходили чудовими.

Не робіть занадто рідкий фарш для котлет

Через те, що ви додаєте занадто багато борошна, хліба або молока, заміс виходить занадто рідким. Він не ліпиться і липне, з нього складно сформувати котлети - швидше за все, вони будуть розвалюватися. Щоб уникнути цього, строго дотримуйтесь рецептури або "скріпіть" його борошном\крохмалем.

Корисний лайфхак: перед смаженням залиште фарш на 2 години в холодильнику, щоб він встиг загуснути.

Перевірте, чи достатньо розігріли сковороду

Часто буває так, що під час смаження котлет на сковороді починає горіти олія - це відбувається через недостатнє нагрівання. Тепла сковорода не подарує вам смачні та соковиті котлети, а ось розігріта по максимуму - так. Коли ви виллєте на неї олію, а потім викладете фарш, рідина не буде "стріляти", а котлети добре просмажаться усередині, утворивши привабливу скоринку зовні.

Подумайте, навіщо відбивати фарш

Відбивання фаршу - це необхідна дія, якщо вам потрібно збільшити можливість "склеювання" м'яса. Для таких страв як "люля-кебаб" це виправдано, але для звичайних котлет - ні. Коли ви відбиваєте фарш, з нього виходить зайва волога, тому він стає більш в'язким і липким, а котлети потім розвалюються. Фарш для котлет досить добре вимісити і залишити в холодильнику.

З'ясуйте, коли і як смажити котлети на сковороді

Поширена помилка багатьох господинь - починати смажити котлети відразу після замішування фаршу. В результаті м'ясо не встигає "насититися", а заміс - загуснути, тому котлети виходять сухими і розвалюються. Порада тут така ж, як і в першому пункті - після замішування фаршу дайте йому трохи постояти в холодильнику.

Скільки смажити котлети - теж хороше запитання. Занадто довго їх томити не можна, адже це "вбиває" смак і соковитість. Для котлети, розміром з долоню, досить двох хвилин смаження з кожного боку, використовуючи вогонь середньої інтенсивності. Після цього - під кришкою на 4-5 хвилин.

Визначтеся, чи потрібно тушкувати котлети після смаження

Насправді, тушкувати котлети в соусі - це звичка, сформована у багатьох. Сам по собі соус ніякої небезпеки не несе, але коли він з'єднується з соком з-під котлет, а ви при цьому ще й тушкуєте все це 10-15 хвилин, котлети в результаті розвалюються. Найправильніший варіант - прогріти котлети з соусом 4-5 хвилин і відразу вимкнути.

Запам'ятайте, як краще довести котлети до готовності

Сирі свинячі котлети - це небезпека, якій ви піддаєте себе і свою сім'ю. Недосмажене м'ясо може бути тільки у випадку з телятиною або яловичиною, але свинину завжди потрібно готувати "well done". Для того, щоб перевірити готовність котлети, розріжте її навпіл - м'ясо повинно бути білого кольору, а не рожевого, і вже тим більше - не червоного.

Те ж саме стосується і лайфхака про те, як розігріти котлети. На другий день вони, зазвичай, не такі смачні, тому їх цілком можна розігріти на сковороді з соусом, щоб "оновити" смакові якості. До речі, це ще одна з причин, чому котлети пересушувати не варто - на другий-третій день вони стануть ще більш сухими і несмачними.

Секрет досвідчених господинь! У чому замочити магазинну курку, щоб позбавитися шкідливих речовин

вівторок, 23 квітень 2024, 18:10

Багато хто знає, що м’ясо курей, вирощених на птахофабриках, містить гормони росту та антибіотики. Крім того, щоб тушки зберігалися довше, їх обробляють спеціальними консервантами. Щоб видалити шкідливі речовини з м’яса птиці, слід скористатися розсоло...

Діти оцінять! Шоколадні яйця до великоднього столу - рецепт, який точно здивує

вівторок, 23 квітень 2024, 17:44

Фудблогерка Валерія Велігура перед Великоднем порадила фоловерам спробувати приготувати шоколадні яйця до святкового столу, передають Патріоти України. «Повітряний шоколадний мус… Глазур з горішками… Такий десерт точно здивує ваших близьких», — ствердж...