Як зварити рис розсипчастим та смачним: ТОП-4 правила

Буває, що навіть у досвідчених господинь ніяк не виходить приготувати рисову кашу росипчастою та смачною. Така неапетитна страва виходить, якщо під час приготування були допущені помилки. Чому так виходить і які помилки допускаються в процессі приготування рису, розповімо далі, передають Патріоти України.

Рис любить правильний посуд

Бажано, щоб стінки та дно каструлі були товстими, щоб зерна добре прогрівалися. Якщо немає товстостінного посуду, то підійде для приготування будь-яка, але не тонка алюмінієва або сталева каструлька. Вона при цьому не має бути надто високою, інакше крупа не встигне пропаритися.

Рис попередньо треба промити

Якщо цю процедуру проігнорувати, то вийде клейка маса з грудками. Промивають зерна доки вода не стане прозорою. Якщо йдеться про круглий рис, то вперше його можна промити теплою водою.

Різні види рису варяться різними способами

Наприклад, круглі зерна вимагають більше води. На 1 кг крупи доведеться витратити 1 л 200 мл води. Пропорція для пропареного повинна становити 1 до 2, а для довгозернистого – 1:1.5 або 1:2.

Не можна мішати рис у процесі приготування

Готується каша на помірному вогні, ближче до мінімального. Після закипання можна перемішати лише один раз.

Процес приготування складає близько 15-20 хвилин. Коричневий рис вариться близько півгодини.

Після приготування будь-який різновид рису залишають на 10-15 хвилин під кришкою. В цей час він ще “доходить”, упарюється.

Варто знати! Як розпізнати авітаміноз та які продукти можуть відновити ресурси організму

вівторок, 9 грудень 2025, 19:20

Нестача вітамінів взимку істотно змінює людину. Якщо в організмі не вистачає мікроелементів, необхідних для нормального обміну речовин, людина може відчувати потяг до гірких, гострих, солодких або, навпаки, солоних страв. Також подібні зміни смаку можу...

Найпоширеніша помилка під час приготування вареників: Чому вони лопаються

вівторок, 9 грудень 2025, 18:15

Грудень - час, коли кухні перетворюються на справжні майстерні. Стіл завалений мисками з начинкою та рядами вареників, що чекають своєї черги. Здається, все йде за планом: тісто м’яке, начинка ароматна, але вареники лопаються під час варіння. Замість п...