Завдяки простому секрету матимете золотаву скоринку: Клопотенко поділився рецептом німецьких кренделів-брецелів

"Коли я був у Німеччині, я просто закохався у брецелі. Ця традиційна баварська випічка із золотавою скоринкою, яку ще називають кренделями, просто неймовірна. Це чудова закуска і до пива, до якого брецелі часто подають, і до супів, і просто сама по собі", - пише кулінар Євген Клопотенко на своєму сайті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Унікальна форма брецеля з двома петлями є однією з його визначальних характеристик. Брецель має приємний смак, хрустку золотаву скоринку, його часто посипають крупними кристалами солі.

Історія брецеля

Деякі історики стверджують, що брецель є однією з найдавніших знаних закусок. Вважається, що вперше він був розроблений ще у 610 році ченцем у Франції чи Італії, тут свідчення трохи різняться. Використовуючи тісто, яке залишилося від випікання хліба, він придумав форму брецеля, що мала виглядати, як дитячі руки, складені в молитві. Такою випічкою ченець пригощав дітей, що вчилися молитвам, і назвав їх претіолами, що можна перекласти, як "невелика винагорода". Зрештою вироби потрапили до Німеччини та Австрії, де стали відомі, як брецелі чи кренделі.

Секрети приготування

У приготуванні брецелів важливу роль відіграє технологія – вона трохи нагадує рецепт бейглів, які також потрібно приварити перед випіканням.

Почнемо з дріжджового тіста. Аби дріжджі краще спрацювали та повністю розчинилися, раджу подрібнити їх руками на маленькі фрагменти, а також викладати на іншу сторону миски від цукру, який може завадити їх активізації. Для підйому тісто обов'язково потрібно поставити у тепле місце та накрити рушником.

Коли ви будете робити смужки з тіста, намагайтеся зробити їх довгими – тоді брецелі буде легше скрутити, вони будуть мати красиву форму.

Деякі джерела радять спочатку покласти розстояні брецелі до холодильника чи морозилки на деякий час. Це роблять для того, щоб підсушити їх поверхню та зберегти форму перед наступним етапом бланшування. Ми зробили кілька варіантів – частину брецелів підморозили 30 хвилин у морозилці, іншу не клали до холодильника. На результат це особливо не впливає, просто підморожені брецелі трохи легше опускати у киплячу воду, бо вони краще тримають форму. Тож зверніть увагу, що розстояні брецелі потрібно опускати в окріп дуже обережно. Тримайте брецель двома руками та повільно опустіть у каструлю, аби він не втратив форму.

Не пропускайте етап занурення виробів у окріп із содою. Саме завдяки соді утворюється ідеальна рум'яна скоринка, а також – характерний смак та консистенція, всередині брецель залишається більш м'яким. Деякі просто змащують брецель яйцем, оминаючи етап бланшування, але тоді це вже не буде автентичний брецель, а зовсім інша випічка.

Зазвичай брецелі посипають крупною сіллю. Якщо є бажання експериментувати, можна посипати тмином, кунжутом, маком чи будь-яким насінням до смаку.

Інгредієнти:

500 г борошна

280 мл молока

1 ч. л. цукру

1 ч. л. солі

20 г дріжджів

40 г вершкового масла

3 ст. л. соди

2 л води

Приготування:

У велику миску висипте 500 г борошна. З одного краю миски покришіть руками 20 г дріжджів, ми кришимо їх, аби вони краще спрацювали.

З іншого боку миски викладіть 1 ч. л. цукру і 1 ч. л. солі. Додайте 40 г вершкового масла і влийте 280 мл молока кімнатної температури.

Ретельно перемішайте інгредієнти та замісіть однорідне тісто. Сформуйте з тіста кулю, викладіть у миску, накрийте рушником та поставте у тепле місце приблизно на 1 годину.

Коли тісто підійде, трохи обімніть його та розділіть на 8 рівних кульок, за кількістю брецелів, які ми хочемо приготувати.

Сформуйте перший брецель. Для цього спочатку розкачайте кульку тіста у довгу смужку. Чим довшою буде смужка, тим простіше надалі буде формувати брецель.

Потім підведіть кінці смужки один до одного та перекиньте правий край через лівий. Далі перекрутіть кінці ще один раз. Після цього підніміть краї смужки догори та затисніть їх з обох боків брецеля. Намагайтеся притиснути добре, аби краї не від'єдналися. Так само зробіть з іншими сімома кульками тіста.

Викладіть сформовані брецелі на деко чи дощечку, застелену пергаментом, і залиште на 40 хвилин, аби вони трохи підійшли. Накрийте злегка вологим рушником, щоб брецелі не обвітрилися. Увімкніть духовку розігріватися до 200 градусів.

У великій каструлі закип'ятіть 2 л води, додайте 3 ст. л. соди. Саме завдяки соді брецелі матимуть красиву золотаву скоринку.

Коли брецелі піднімуться, опустіть їх у киплячу воду на 5 секунд та одразу виймайте шумівкою. Опускайте брецелі у воду дуже обережно, тримаючи обома руками, аби вони не втратили свою форму.

Викладайте підварені брецелі на деко, застелене пергаментом. Коли ви таким чином підварите всі 8 брецелів та викладете на деко, зробіть у кожному невеличкі надрізи, аби під час випікання виходила пара.

Посипте брецелі крупною сіллю. Поставте випікатися у розігріту до 200 градусів духовку на 10 хвилин, до появи золотавої скоринки. Важливо не перетримати брецелі у духовці".

А ви це знали? Скільки років можна зберігати консервацію

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:28

Напевно, у кожної української господині стоїть кількадесят баночок домашніх заготовок у погребі. Адже консервація - це чудовий спосіб зберегти смак та користь продуктів упродовж кількох років, передають Патріоти України. Втім, варто бути обачними і сл...

Це така смакота! Курячі котлети точно не будуть сухими - просто додайте це до м'яса для кращого смаку

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:50

Котлети з курки, зазвичай, виходять надто сухими. Все через те, що м'ясо нежирне і досить дієтичне. Але йому можна додати соковитості, якщо скористатись наступною технологією приготування, передають Патріоти України. Ідея приготування соковитих курячих...