Користь чи загроза для фігури? Що варто знати про вживання сиру

Сир є дуже популярним продуктом, який додають практично до всіх страв – від макаронів та омлетів до бутербродів і салатів. Існує величезна кількість різновидів сиру, тому його легко використовувати в раціоні, передають Патріоти України.

Хоча сир має і позитивні, і негативні відгуки щодо впливу на здоров'я, багато людей, які прагнуть схуднути, цікавляться, як саме цей продукт може вплинути на їхню талію. Відповідь на це питання знає видання eatthis.com.

За словами дієтолога Лізи Янг, сир може мати як сприятливий, так і поганий вплив на вашу фігуру, залежно від того, як часто та у яких кількостях ви його споживаєте. Позитивні сторони споживання сиру полягають у тому, що цей продукт забезпечує організм білком і може сприяти зниженню ваги.

"Сир є відмінним джерелом білка, що допомагає вам відчувати ситість, тому навіть невелика кількість може мати значний вплив. Якщо ви слідкуєте за вагою, обирайте частково знежирені варіанти", – зазначає Янг.

За даними Міністерства сільського господарства США, в одній чашці знежиреного сиру міститься близько 24 грамів білка. Це чудовий варіант як для сніданку, так і для перекусів протягом дня. Також можна спробувати частково знежирену моцарелу, яка містить близько 20 грамів білка на чашку.

Янг радить додавати невелику кількість сиру в салати або тости, щоб насолодитися смаком без шкоди для фігури.

Однак надмірне споживання сиру може мати зворотний ефект.

"Калорії в сирі можуть швидко накопичуватись, тому контролюйте розмір порцій і намагайтеся обмежити споживання до 1-2 шматочків. Сир може сприяти набору ваги, якщо ви споживаєте його неусвідомлено, наприклад, на коктейльній вечірці або постійно відрізаючи шматочок за шматочком", – застерігає Янг.

Як приклад: дві скибочки білого сиру містять близько 110 калорій. Це може здатися незначною кількістю, але подумайте, як часто ви додаєте сир до своїх страв. Чи то бутерброд або порція макаронів, додавання сиру збільшує загальну кількість калорій.

Крім того, дослідження, опубліковане в журналі Nutrients, виявило, що надмірне споживання молочних продуктів, зокрема сиру, може спричинити збільшення ваги у дорослих віком від 18 до 50 років.

Янг також рекомендує уникати додавання сиру в страви, які вже містять інші джерела білка. "Наприклад, пропустіть сир у гамбургері або бутерброді з індичкою. Або, якщо у вашому салаті вже є яйця та боби, також відмовтеся від сиру", – підсумовує вона.

Бережіться! Названо популярні продукти, які руйнують серцево-судинну систему

неділя, 14 вересень 2025, 8:15

Серце - головний двигун нашого організму, і від того, що ми їмо, напряму залежить його здоров’я. На жаль, багато популярних продуктів, які ми споживаємо щодня, можуть непомітно шкодити судинам і підвищувати ризик серцево-судинних захворювань, передають...

Секрет щастя розкрито! Позитивні очікування можуть змінити майбутнє: Вчені пояснили, як це працює

неділя, 14 вересень 2025, 8:10

Секрет щастя може полягати в особливій роботі мозку, яку психологи називають "ефектом очікування". Експерти пояснюють: наші думки й передчуття визначають не лише настрій, але й те, як ми бачимо світ, діємо та справляємося з труднощами, передають Патріо...