На АЗС українцям замість пального заливають фальсифікат: Як розпізнати "бодягу"

В Україні почали масово підробляти дизпаливо. За даними експертів, вже понад 30% дизеля на українських заправках - фальсифікат. Про це повідомляє Інститут Споживчих Експертиз, передають Патріоти України.

Там зазначають: стрімкість повернення фальсифікаторів на ринок зумовлена, зокрема, поверненням податків на пальне на довоєнний рівень. Що, як очікується, призведе до здорожчання ресурсу.

"А це лише збільшить маржу (фальсифікаторів. – Ред.). Оскільки працювати їм буде "цікавіше", жодних податків вони не платили і не збираються", – наголошують експерти.

Як розпізнати фальсифікат

Головним показником підробленого дизеля є високий вміст сірки, наголошують в Інституті. Зокрема, у зразку, виявленому в одній із мереж АЗС, він становив 362 мг/кг – за норми не більше 10 мг/кг. Ще в одній мережі це було зафіксовано 357 мг/кг.

Експерти пояснюють: сірка вбивча для нейтралізаторів та сажових фільтрів. А вилучення її з пального є важким та витратним процесом.

"Фактично, це головний маркер того, чи справді пальне зроблено в Європі. …Висока концентрація неминуче призведе до "схуднення" гаманця внаслідок ремонту паливної системи та двигуна. Це ще не кажучи про вихлоп, через який оксидом дихають пішоходи на вулицях міст", – пояснили експерти.

Також, зазначили вони, у підробленому пальному були виявлені порушення в температурі спалаху. Так, за норми не менше 55 градусів, у деяких зразках цей показник становив 45 і 37 градусів. Що робить таке пальне вогненебезпечним – оскільки "щонижча температура від нормативу, то вища ймовірність його вибуху при ДТП або іншій надзвичайній ситуації".

"Цей показник може показати, чи не потрапляли до солярки сторонні компоненти. Які можуть призвести, наприклад, до її займання під час аварії", – наголосили в Інституті.

Які ціни на дизель встановили АЗС

Тим часом, мережі АЗС знижують ціни на дизпаливо. Так, з 12 до 19 травня ресурс подешевшав на 73 коп./літр – до середніх 43,77 грн/літр.

Найнижчі ціни на ресурс встановили у мережі VST – 39,68 грн/літр. А також, в:

  • Авантаж 7, Prime – 40,5 грн/літр;
  • БРСМ-Нафта – 40,65 грн/літр;
  • VostokGaz – 40,89 грн/літр;
  • Олас - 40,9 грн/літр;
  • RLS – 41 грн/літр;
  • Chipo – 41,15 грн/літр;
  • Укр-Петроль – 41,17 грн/літр.

Найдорожче дизель продають на заправках Авіас – 47 грн/літр. Далі йдуть:

  • Shell – 45,4 грн/літр;
  • ОККО, WOG, SOCAR – 44,99 грн/літр
  • Ovis – 43,99 грн/літр.

А ви це знали? Як назвати подружку гарним українським словом

четвер, 25 квітень 2024, 11:22

Це слово походить з латинської мови, зокрема, від лексеми "колегіум", що означає "товариство, спільна служба, співробітництво", передають Патріоти України. Українська мова має надзвичайно багато цікавих слів, просто про них мало хто знає. Щоб збагатити...

Це здивує! Тест у картинці визначить, ким ви були в минулому житті

четвер, 25 квітень 2024, 11:12

У багатьох релігіях існують переконання, що людина приходить в цей світ знову і знову у новому тілі. Якщо ви вірите що життя дається не один раз, пропонуємо пройти цей тест, передають Патріоти України. Виберіть картинку, не замислюючись та не витрачаюч...