Ви великий шанувальник сирів, але при цьому часто страждаєте від мігрені – у чому тут зв'язок? Наука стверджує, що сирні делікатеси можуть спричинити небажані симптоми. Як це можливо і що саме в сирі призводить до виснажливої головної болі, розповідає OBOZ.UA, передають Патріоти України
Чому від сиру болить голова?
Головним "підозрюваним" в головних болях, викликаних вживанням сиру, є тирамін – з'єднання природного походження, що міститься у витриманих і ферментованих продуктах.
Як діє ця речовина? Тирамін викликає викид норадреналіну, що впливає на кровоносні судини мозку та нейротрансмітери, що своєю чергою призводить до стійкого болючого "пульсування", характерного для мігрені.
Яких сирів варто остерігатися?
Не всі сири однакові, коли доходить до провокування мігрені. Найнебезпечніші у цьому плані — рокфор, гауда та стилтон. Моцарелла, швейцарський сир і фета, містять помірну кількість тираміну. А найбезпечнішими в цьому плані вважаються — творог, вершковий сир і рикотта.
Хто найбільше схильний до ризику?
Мігрень після вживання сиру виникає не у всіх, а лише у певної групи людей, з генетичною схильністю до харчових тригерів або з гормональними коливаннями. Крім того, в деяких дослідженнях підкреслюється, що жінки в 3 рази частіше страждають на мігрень, ніж чоловіки, оскільки сир посилює симптоми під час гормональних зрушень.
У такому випадку лікарі радять переглянути список сирів, скоротити його або відмовитися від цього продукту повністю. А якщо симптоми зберігаються, звернутися до дієтолога або невролога, щоб отримати індивідуальні рекомендації щодо усунення провокуючих факторів.
Простий рецепт запікання філе для салату, проте в ньому є свій особливий секрет, який полягає у додаванні французької гірчиці, що подарує пікантний присмак, передають Патріоти України. Для приготування нам буде потрібно:. Філе (куряча грудка) – 2 шт.Со...
Якщо вам треба картопля, що не розварюється, добре тримає форму, зокрема під час нарізання на кубики чи слайси, то ця кулінарна порада для вас. Обов’язково додавайте оцет у воду, він не вплине на смак, проте покращить міцність верхнього шару картоплі, ...