Ризик інсульту зросте на 37%! Вчені пояснили, скільки чашок кави на день небезпечні для здоров'я

Навколо кави не вщухають суперечки протягом десятиліть. Регулярно з'являються нові дослідження, під час яких вчені знаходять то корисні, то небезпечні властивості цього напою. Стимулює ЦНС, але викликає безсоння. Підвищує фізичну витривалість, але стимулює тривожність. Знижує ризик Альцгеймера, але збільшує артеріальний тиск. Тим не менш, цей напій люблять мільйони людей по всьому світу, передають Патріоти України.

Цього разу вчені вирішили з'ясувати, як впливає регулярне вживання кави на ризик виникнення інсульту. У міжнародному дослідженні взяли участь близько 25 тисяч людей із 32 країн. Приблизно половина респондентів пережили інсульт за останні кілька днів. Середній вік учасників дослідження – 61 рік, більшість із них – чоловіки. Його результати показали, що вживання більш ніж чотирьох чашок кави на день збільшує ризик інсульту майже на 40%. При цьому вживання такої кількості чаю скоротило ризик майже на одну п'яту, йдеться в результатах проекту INTERSTROKE.

Вчені вважають, що ризик підвищення інсульту пов'язаний з тим, що любителі кави мають багато інших проблем із серцем, наприклад, високий кров'яний тиск. Ця патологія збільшує ризик інсульту.

Приблизно кожен п'ятий учасник не пив жодного з напоїв, тоді як майже половина вживала лише чай. Близько 15% пили лише каву, а кожна п'ята – і те, й інше. Фахівці з'ясували, що споживання чотирьох або більше чашок кави на день підвищує ризик інсульту на 37%, а вживання такої кількості чаю знижує цей ризик на 19%. Найбільшу ефективність показав чорний чай – 29%, а зелений – знижує ризик інсульту на 27%.

Що потрібно знати кавоманам? Необхідно обмежувати кількість напою. Лікарі радять не пити більше трьох чашок на день, а якщо є протипоказання чи проблеми із серцем – порадитися з лікарем. Зайве вживання кави може призвести до підвищеного кров'яного тиску та тахікардії. Протягом тривалого часу ці симптоми можуть завдати шкоди судинам у мозку, збільшуючи ризик утворення тромбів в організмі та інсульту. Помірне вживання кави може приносити користь, але важливо враховувати індивідуальні особливості організму і не перевищувати рекомендовані дози кофеїну, вважають науковці.

Ризик інсульту зросте на 37%! Вчені пояснили, скільки чашок кави на день небезпечні для здоров'я

середа, 9 жовтень 2024, 11:30

Навколо кави не вщухають суперечки протягом десятиліть. Регулярно з'являються нові дослідження, під час яких вчені знаходять то корисні, то небезпечні властивості цього напою. Стимулює ЦНС, але викликає безсоння. Підвищує фізичну витривалість, але стим...

А ви це знали? Що робити, якщо олія під час смаження піниться

середа, 9 жовтень 2024, 11:14

Багато господинь, навіть досвідчені, іноді стикаються з тим, що при смаженні рослинна олія піниться, як шампунь, передають Патріоти України. Якщо ви не лили на сковороду воду, такого бути не повинно. Швидше за все, винний неякісний продукт. Пінитися мо...